7 Petua Untuk Meminimumkan Liabiliti Cukai Crypto Anda

Dengan populariti mata wang kripto yang semakin meningkat sebagai bentuk pelaburan, hanya menunggu masa sebelum pegawai teksi menjadi berminat. Pada tahun 2018, IRS menyatakan dengan tegas bahawa sesiapa yang memiliki dan berurusan dengan cryptocurrency perlu memasukkannya semasa mereka memfailkan cukai mereka. Oleh itu, jika anda memiliki cryptocurrency, anda pasti perlu memandang serius cara ini mempengaruhi liabiliti cukai anda.

Dalam artikel ini, saya ingin membincangkan bagaimana anda dapat meminimumkan tanggungjawab cukai crypto anda.  

Kandungan:

 • Cukai dan Cryptocurrency
 • Simpan Rekod Teliti
 • Borang 8949
 • Pelaburan Jangka Panjang dan Jangka Pendek
 • Menggunakan Kerugian Crypto Untuk Mengimbangi Cukai
 • Peraturan Jualan Cuci
 • Pertimbangkan untuk Mengupah Profesional Cukai
 • Kesimpulannya

Cukai dan Cryptocurrency

Tempat yang baik untuk memulakan adalah gambaran ringkas mengenai bagaimana cryptocurrency dikenakan cukai di AS. Kembali pada tahun 2014, IRS mengeluarkan garis panduan untuk peniaga dan cukai kripto. Bahagian yang paling penting untuk tujuan ini adalah bahawa cryptocurrency dilihat oleh IRS sebagai harta. Dalam pengertian ini, ketika datang ke cukai crypto diperlakukan dengan cara yang sama seperti saham dan saham, aset emas atau harta tanah. Keliru, ini bermaksud bahawa cryptocurrency tidak dianggap sebagai mata wang!

Secara praktikal, ini bermaksud bahawa cryptocurrency mesti dinyatakan dalam bentuk cukai dengan cara yang sama seperti yang anda nyatakan saham. Secara khusus, ini bermaksud bahawa mata wang kripto dikenakan cukai keuntungan modal, yang bermaksud anda mesti menyatakan keuntungan atau kerugian yang dibuat pada cryptos pada tahun tertentu.

Simpan Rekod Teliti

Yang ini tidak akan mengejutkan. Seperti mana-mana aset yang boleh dikenakan cukai, sangat mustahak anda menyimpan semua perkara. Dengan crypto, ini boleh menjadi sukar, terutamanya jika anda menggunakan banyak pertukaran, dompet yang berbeza, dan penyelesaian penyimpanan sejuk. Sebaliknya, kebanyakan dompet dan pertukaran akan menawarkan log lengkap mengenai pengeluaran, deposit dan sejarah perdagangan anda. Ini sangat berharga, walaupun anda mesti menyimpan log yang berasingan.

Sebagai catatan sampingan, jika anda menyimpan catatan digital mengenai kemasukan dan pengeluaran crypto anda, pastikan untuk tidak memasukkan sebarang butiran keselamatan untuk akaun anda. Ini adalah prosedur standard – selalu simpan butiran ini secara fizikal, bukan pada peranti yang bersambung ke internet. Dengan cara itu, anda mengurangkan risiko penggodaman anda.

Rekod anda perlu merangkumi:

 • Tarikh anda membeli cryptocurrency.
 • Jumlah cryptocurrency bernilai dalam dolar semasa pembelian.
 • Tarikh anda menjual atau memperdagangkan cryptocurrency.
 • Jumlah yang bernilai pada masa anda menjual atau memperdagangkan cryptocurrency.
 • Jumlah keuntungan atau kerugian yang anda hasilkan dalam dolar.
 • Sebarang yuran yang dibayar untuk pertukaran atau dompet.

Borang 8949

Borang 8949 adalah kertas kerja yang perlu anda isikan memberitahu IRS mengenai semua aset modal anda. Anda boleh melihatnya di sini. Seperti yang telah saya katakan, ini adalah bagaimana cryptocurrency kelas IRS, yang bermaksud bahawa setiap perdagangan crypto yang telah anda lakukan pada tahun cukai ini perlu direkodkan pada Borang 8949.

Inilah sebabnya mengapa menyimpan rekod yang teliti sangat penting. Sekiranya anda telah mencatat semua perdagangan kripto anda sepanjang tahun, dengan mudah mengisi borang 8949 akan menjadi mudah.  

Pelaburan Jangka Panjang dan Jangka Pendek

Oleh kerana cryptocurrency dianggap sebagai harta oleh IRS, ia akan dikenakan cukai pada masa anda menjualnya lebih banyak daripada yang anda beli. Ini termasuk menukarnya dengan cryptocurrency lain. Ini bermaksud bahawa semakin banyak perdagangan dan penjualan yang anda lakukan, semakin banyak anda membuka diri untuk mendapat cukai keuntungan modal.

Ini boleh menjadi sukar dalam dunia cryptocurrency yang tidak menentu. Harga cryptocurrency boleh berubah dengan begitu pantas sehingga strategi pelaburan biasa adalah salah satu keuntungan jangka pendek. Membeli mata wang, kemudian menjual kembali dengan cepat setelah lonjakan harga adalah nama permainan. Walaupun ini adalah pendekatan yang rasional terhadap pasar yang tidak stabil ini, ini bermakna anda membuka diri untuk membayar lebih banyak cukai, kerana setiap perdagangan yang menguntungkan adalah peristiwa yang dikenakan cukai.

Untuk mengelakkan ini, anda boleh mengubah strategi pelaburan anda menjadi lebih lambat dan jangka panjang. Pada dasarnya, jika anda memegang aset lebih lama dan melakukan perdagangan yang lebih sedikit, ini bermakna lebih sedikit peluang untuk membayar cukai keuntungan modal.

Pelaburan jangka panjang dalam crypto mempunyai risiko yang tersendiri, namun yang paling jelas adalah ramalan harga crypto jangka panjang sangat sukar kerana tahap turun naik yang tinggi. Sekiranya anda melepaskan peluang untuk mencatat keuntungan jangka pendek, tidak ada jaminan peluang itu akan muncul lagi.  

Tidak ada jawapan yang dicuba dan diuji di sini. Untuk benar-benar memaksimumkan pulangan anda ketika berdagang kripto, sebenarnya anda mungkin perlu mengimbangkan kedua strategi ini.

Gunakan Kerugian Crypto Untuk Mengimbangi Cukai

Sebaik-baiknya, anda tidak akan pernah kehilangan perdagangan kripto. Walaupun begitu, pasaran cryptocurrency sangat tidak menentu sehingga anda pasti akan mengalami kerugian pada suatu ketika dalam perdagangan anda. Yang penting adalah bijak melihat kerugian ini. Terdapat cara yang boleh anda gunakan untuk keuntungan anda ketika datang ke cukai.

Sekiranya anda membuat kerugian, anda boleh menggunakan ini untuk mengimbangi bidang pendapatan lain yang dikenakan cukai anda. Sekiranya, ketika anda mengumpulkan semua perdagangan kripto anda untuk tahun pajak, anda dapati bahawa secara keseluruhan anda telah membuat kerugian, sehingga $ 3000 kerugian ini dapat digunakan untuk mengimbangi cukai atas pendapatan lain, seperti gaji anda. Dengan cara ini, anda dapat memanfaatkan kerugian tersebut untuk keuntungan anda, kerana ia akan menurunkan jumlah cukai pendapatan yang perlu anda bayar.

Begitu juga, jika anda mempunyai aset modal lain di samping mata wang kripto (seperti harta tanah atau saham), keuntungan yang anda hasilkan akan ditimbang berbanding kerugian yang dibuat di crypto, yang akan menurunkan jumlah cukai keuntungan modal yang anda bayar ke atas aset lain ini.

Peraturan Jualan Cuci

The Peraturan Jual Cuci adalah cara menggunakan hakikat bahawa aset yang anda miliki telah kehilangan nilai untuk meminimumkan cukai. Peraturan Jualan Cuci pada masa ini terpakai untuk cryptocurrency, walaupun perlu dinyatakan bahawa undang-undang cukai dan cryptocurrency masih di peringkat awal. Boleh dibayangkan bahawa di masa depan undang-undang akan berubah dan Peraturan Jual Beli tidak lagi berlaku untuk cryptos.

Pada asasnya, kerana crypto diperlakukan dengan cara yang sama seperti saham atau harta tanah, ini bermakna nilainya hanya dapat direalisasikan ketika ia dijual. Ini dapat digunakan untuk keuntungan anda apabila anda memiliki crypto yang nilainya menurun. Sekiranya anda menjual crypto itu pada akhir tahun cukai dan membelinya kembali dengan harga yang sama, anda telah menyedari kerugian ini di atas kertas, yang bermaksud anda sekarang boleh menggunakan kerugian ini untuk mengimbangi cukai dengan cara yang saya jelaskan di atas.  

Sebagai contoh, jika anda mempunyai dompet Bitcoin yang anda beli ketika satu Bitcoin bernilai $ 6000, Bitcoin tersebut sekarang telah jatuh nilai. Anda mungkin tidak peduli, kerana anda merancang untuk memegang Bitcoin ini selama bertahun-tahun, dengan jangkaan bahawa ia akan meningkat pada harga pada suatu ketika nanti. Namun, anda boleh menjual Bitcoin itu sekarang dengan harga $ 4000, menyedari kerugian $ 2000. Peraturan Jualan Cuci bermaksud bahawa anda kemudian dapat membeli kembali Bitcoin anda dengan harga yang sama, tetapi masih menggunakan kerugian $ 2000 itu untuk mengimbangi cukai anda.  

Pertimbangkan untuk Mengupah Profesional Cukai  

Walaupun mengira cukai keuntungan modal mungkin tidak terlalu sukar, jika anda terlibat dalam perdagangan crypto dengan volume tinggi yang lebih rumit, ada baiknya anda berbincang dengan akauntan. Walaupun ini mungkin seperti perbelanjaan yang tidak perlu, mendapatkan bantuan profesional dengan cukai anda sebenarnya dapat menjimatkan wang anda. Juga, jika anda seorang peniaga sepenuh masa, menggunakan akauntan akan meluangkan lebih banyak masa untuk anda fokus pada perdagangan.

Semasa memilih akauntan, terdapat beberapa bidang utama yang perlu dipertimbangkan. Lihat ini Soalan Lazim mengenai BPA (akauntan swasta yang diperakui) untuk senarai terperinci. Adalah penting juga bahawa akauntan pilihan anda biasa dan selesa dengan dunia cryptocurrency. Ini masih merupakan bidang yang agak baru, dan bidang yang bergerak sangat cepat, jadi anda akan memerlukan seseorang yang dapat terus memilikinya. Khususnya, menjaga perubahan peraturan mengenai crypto akan menjadi sangat penting.

Kesimpulannya

Dunia cukai dan cryptocurrency adalah rumit, tidak ada keraguan tentang itu. Walau bagaimanapun, semoga artikel ini memberi anda beberapa nasihat berguna mengenai cara meminimumkan cukai crypto anda. Khususnya, pastikan bahawa jika anda mempunyai kripto yang telah kehilangan nilai, gunakan kerugian ini untuk mengimbangi cukai lain – dengan cara itu sesuatu yang baik dapat timbul dari kekecewaan kerana kehilangan nilai crypto.  

Peringatan terakhir, jika anda berdagang kripto, sangat mustahak anda sentiasa mengikuti berita pengawalseliaan dari IRS atau anda mungkin menghadapi risiko (lihat artikel ini mengenai IRS siasatan jenayah). Undang-undang cukai kripto adalah bidang baru yang, seperti cryptocurrency itu sendiri, boleh berubah. Menjaga maklumat benar-benar separuh pertempuran ketika datang ke cukai crypto.

Mengenai Pengarang

Bryce Welker adalah penceramah, blogger, dan tutor aktif dalam bidang perakaunan dan kewangan. Sebagai Pengasas Hancurkan Peperiksaan BPA, dia telah membantu ribuan calon lulus ujian CPA pada percubaan pertama mereka

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me