Cara Melombong Litecoin (LTC) | Panduan Permulaan untuk Litecoin Mining

cara melombong Litecoin

Perlombongan cryptocurrency menjadi semakin popular, terutamanya di antara mata wang yang telah mencapai tahap tinggi dalam beberapa tahun kebelakangan. Dalam artikel ini, kami akan mencari salah satu daripada 10 kripto teratas mengikut had pasaran, terutamanya Litecoin. Kami akan menerangkan kepada anda bagaimana menambang Litecoin dengan cara yang mudah difahami.

Mengenai Litecoin (LTC)

Litecoin adalah cryptocurrency peer-to-peer yang dilancarkan pada tahun 2011. Di ruang crypto, ia bermaksud menjadi perak kepada emas Bitcoin. Litecoin dicabut dari kod Bitcoin oleh bekas jurutera Google – Charlie Lee. Oleh itu, ia mempunyai fungsi yang serupa dengan Bitcoin, tetapi selain ini, Litecoin dirancang untuk mempunyai masa pemprosesan yang lebih cepat.

Sejak dilancarkan, Litecoin telah menjadi salah satu altcoin bernilai tertinggi dan salah satu mata wang transaksi terbaik. Pada Januari 2021, Litecoin adalah antara cryptocurrency yang paling banyak diterima, dengan lebih daripada 2000 pedagang menerima LTC di seluruh dunia.

Pada masa ini, LTC berharga $ 210.10, dengan had pasaran $ 14,027,401,440. Penawaran maksimum adalah empat kali ganda daripada Bitcoin, iaitu 84 juta, di mana 66,656,740 LTC beredar. Dalam panduan ini, kami menunjukkan kepada anda cara melombong Litecoin dan aspek lain yang berkaitan dengan crypto “Perak”.

Prasyarat Perlombongan

Terdapat beberapa prasyarat yang mesti dipertimbangkan sebelum terlibat dalam perlombongan, dan tidak semua individu sesuai untuk menambang crypto.

Perlombongan pada masa kini memerlukan pelaburan yang besar di pihak pelombong. Pada mulanya, sesiapa sahaja dapat menambang hanya dengan menggunakan komputer peribadi.

Namun, kerana kesukaran perlombongan meningkat dari masa ke masa, dan semakin banyak penambang bergabung untuk bersaing untuk mendapatkan hadiah, perkakasan yang digunakan untuk perlombongan telah menjadi sangat berprestasi. Mereka yang mempunyai peranti berprestasi akan selalu mengatasi orang yang menggunakan komputer biasa untuk menambang crypto.

Untuk meningkatkan peluang anda untuk memperoleh sejumlah ganjaran dari perlombongan cryptocurrency, anda harus melabur dalam komputer perlombongan yang cekap dan elektrik yang menguasainya. Kos elektrik dapat menambah jumlah yang besar di wilayah tertentu, dan ini mungkin tidak menjadikan perlombongan dapat dilaksanakan sepanjang masa.

Anda perlu mempertimbangkan berapa banyak pulangan harian yang mungkin anda hasilkan setelah kos kuasa anda. Selain itu, anda perlu mengetahui berapa banyak masa yang diperlukan untuk mendapatkan semula pelaburan yang anda habiskan untuk perkakasan.

Terdapat beberapa alternatif bagi mereka yang ingin terlibat dalam perlombongan tetapi tidak mempunyai kewangan untuk beroperasi sendiri.

Perlombongan LitecoinSumber: Pixabay.com

Cara Melombong Litecoin

Sebelum anda memulakan perlombongan Litecoin, pertama anda perlu memuat turun dan memasang dompet di mana anda akan menyimpan Litecoin anda. Pilihan terbaik untuk perlombongan adalah dompet teras Litecoin, yang dibuat dan masih disokong oleh pasukan pembangunan Litecoin.

Seterusnya, anda mesti mendapatkan perkakasan anda. Anda boleh memasang pelantar perlombongan sendiri, atau anda boleh membeli penambang crypto yang dibuat khas. Ini adalah syarat utama untuk dipertimbangkan jika anda ingin mengetahui cara menambang Litecoin dengan betul.

Bitmain adalah salah satu pengeluar peralatan perlombongan terbesar, yang menjual pelbagai produk di laman web mereka. Bitmain’s Antminer L3 + adalah pelombong ASIC yang sangat kuat, yang menggunakan Scrypt untuk menambang Litecoin.

L3 + muncul di pasaran pada tahun 2017 dan sangat menguntungkan untuk masa yang lama. Pada mulanya, ia berjaya menjana keuntungan $ 20- $ 30 sehari, walaupun terdapat banyak kesukaran dan kadar hash rangkaian.

Sekiranya anda mempunyai kepakaran teknikal, anda boleh membuatnya dengan menggunakan tiga komponen utama:

  • Satu atau lebih unit pemprosesan grafik canggih (GPU);
  • Unit penyejukan atau kipas (untuk mengelakkan mesin terlalu panas);
  • Sejenis perisian perlombongan Scrypt.

Cara Menyiapkan Pelombong Anda

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti:

1. Pasangkan semua kord:

  • 9 sambungan PCI-e (2 pada setiap 4 papan hash, dan 1 pada pengawal);
  • Kabel Ethernet (dari L3 + ke penghala anda);
  • Kabel kuasa.

2. Akses antara muka pelombong dan log masuk.

3. Muat turun alat Pengimbas IP percuma (Angry IP Scanner).

4. Pasang dan jalankan Angry IP Scanner.

5. Klik “Mula” untuk mengimbas dan mencari peranti di rangkaian tempatan anda.

6. Pergi ke bar menu atas dan klik “Pergi ke” dan kemudian klik “Next live host.”

7. Klik kanan pada “Antminer” dari ruangan Hostname dan pilih “Salin IP.” Tampal IP ke baris URL penyemak imbas anda.

8. Log masuk dengan “root” sebagai nama pengguna dan kata laluan anda.

Catatan: Penting untuk terus mengetahui perkembangan yang berlaku dalam industri perlombongan. Dunia kripto, dan juga perlombongan kripto, terus berkembang dan berubah, dan pelombong juga harus mengikuti mereka.

Teknologi baru muncul di pasaran setelah jangka waktu tertentu, menjadikan mesin lama tidak berguna. Ini juga boleh menjadi kemas kini ke rangkaian Litecoin, yang dapat mengubah algoritma perlombongannya dan oleh itu, cara kerja perkakasan perlombongan.

Kolam Perlombongan Litecoin

Lewatlah hari-hari ketika anda dapat melakukan operasi perlombongan kecil di rumah anda dan benar-benar membuat keuntungan. Sekarang pelombong individu harus bersaing dengan organisasi perlombongan besar atau ladang perlombongan. Nasib baik, ada beberapa alternatif bagi mereka yang kekurangan sumber untuk melakukan operasi di peringkat komersial.

Satu kemungkinan adalah dengan menyertai kolam perlombongan Litecoin. Kumpulan adalah di mana pelombong menggunakan kekuatan pengkomputeran kolektif mereka untuk membantu menyelesaikan masalah matematik, dan kemudian memperoleh ganjaran blok. Walaupun ganjaran dibagi antara setiap pihak, menjadikan pulangan lebih rendah, ini membolehkan individu menambang dengan pelaburan yang jauh lebih rendah.

Alternatif lain adalah melabur saham dalam operasi perlombongan. Ini membolehkan syarikat-syarikat yang mengendalikan perlombongan perlombongan untuk membina persediaan yang lebih besar dan lebih kompetitif, menghasilkan pulangan yang lebih tinggi.

Perkembangan Terkini Litecoin

LitecoinSumber: Pixabay.com

Setakat ini, Litecoin kekal sebagai salah satu daripada 20 cryptocurrency teratas dengan perubahan positif yang ketara sejak kebelakangan ini. Baru-baru ini, PayPal dan Google Finance menambahkan LTC ke kumpulan cryptocurrency mereka, sementara Grayscale juga membeli hingga 80% dari semua Litecoin yang dilombong pada bulan Februari.

Pengurus dana crypto kini memiliki Litecoin bernilai $ 244 juta. Grayscale adalah salah satu daripada beberapa organisasi di AS, yang membolehkan pelabur bertauliah dan institusi membeli cryptocurrency.

Pada bulan Februari sahaja, pelombong Litecoin menghasilkan lebih daripada 201,600 LTC. Tetapi walaupun bekalannya meningkat, pelanggan Grayscale juga sibuk membeli sebahagian besar syiling yang dilombong.

Menurut perkhidmatan pelacak perlombongan LitecoinBlockHalf, Pelombong Litecoin menyelesaikan satu “blok” LTC setiap 2.5 minit. Walau bagaimanapun, pelombong menjual sebahagian besar ganjaran mereka di pasaran terbuka untuk menampung kos perlombongan dan mendapat keuntungan juga.

Kesimpulannya

Pada masa ini, perlombongan Bitcoin bukan lagi usaha yang menguntungkan melainkan anda melakukannya pada peringkat skala besar. Walaupun perlombongan Litecoin nampaknya mempunyai lintasan yang sama, jauh lebih layak untuk menjalankan operasi perlombongan secara individu. Panduan cara menambang Litecoin ini dapat membantu anda membuat keputusan yang tepat.

Gambar pilihan: Pixabay.com

Catatan: Catatan ini pada mulanya diterbitkan pada 15 Disember 2018 dan telah dikemas kini sepenuhnya untuk kelengkapan dan kebenaran kandungan pada 15 Mac 2021.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me