Apakah Aplikasi Desentralisasi (dApps)?

aplikasi terdesentralisasi

DApps adalah aplikasi terdesentralisasi yang berjalan di atas rangkaian komputer peer-to-peer dan bukannya pada satu komputer pusat. Jenis aplikasi ini telah muncul sejak penciptaan rangkaian P2P.

Aplikasi yang terdesentralisasi adalah potongan kod yang ditulis dalam kontrak pintar yang berkomunikasi dengan blockchain, dan diprogramkan untuk mengendalikan pelbagai tindakan di rangkaian tersebut dengan memproses maklumat luaran yang mereka terima.

Peraturan kontrak pintar dilaksanakan oleh ejen autonomi yang beroperasi bagi pihak pemilik tetapi tanpa pemilik membuat tindakan.

Di permukaan, aplikasi terdesentralisasi mempunyai antara muka yang serupa seperti aplikasi berasaskan web atau mudah alih yang lain.

Tidak semua aplikasi terdesentralisasi harus berfungsi menggunakan rangkaian blockchain. Beberapa dapp hanya berjalan di rangkaian P2P yang bukan blockchain, seperti Tor, BitTorrent, Popcorn Time, BitMessage. Tetapi dalam artikel ini, kita akan memfokuskan hanya pada dapps berasaskan blockchain.

Sumber: sourceforge.net

Ciri-ciri

Terdapat beberapa ciri khusus yang menentukan dapp apa pun:

  • Sumber terbuka: Syarat pertama yang mesti dipenuhi oleh dapp adalah untuk menyediakan kod sumber utamanya kepada umum. dApps mesti mempunyai konsensus yang bersifat autonomi dan sebulat suara, yang bermaksud semua perubahan harus dipersetujui terlebih dahulu oleh majoriti pengguna rangkaian. Juga, kod mesti ada untuk dianalisis oleh sesiapa sahaja.
  • Desentralisasi: Untuk mengelakkan masalah yang timbul dengan pemusatan, aplikasi yang terdesentralisasi mesti membuat operasinya direkodkan pada blockchain yang terdesentralisasi atau teknologi kriptografi yang bersifat autonomi secara semula jadi.
  • Insentif: Pengesah blockchain terdesentralisasi yang mempunyai tugas untuk mengesahkan rekod, mesti diberi ganjaran / insentif dengan token kripto berdasarkan usaha mereka.
  • Protokol Konsensus: Aplikasi desentralisasi mesti mempunyai protokol konsensus yang memberikan bukti nilai token kripto dan juga menguruskan bagaimana token ini dihasilkan. Algoritma ini harus dipersetujui oleh komuniti aplikasi mesti. Sebagai contoh, Bitcoin menggunakan Proof of Work (PoW) dan EOS menggunakan Proof of Stake (PoS) untuk menghasilkan syiling baru di rangkaian.

Jenis protokol

Dua protokol yang paling banyak digunakan ialah Proof of Work dan Proof of Stake:

Bukti Kerja (POW) membolehkan peserta rangkaian diberi penghargaan berdasarkan seberapa banyak kerja yang mereka lakukan ke dalam rangkaian. Proses melombong dan menambahkannya ke rantai memerlukan banyak tenaga, dan dengan itu blockchain tetap selamat. Ganjaran perlombongan adalah token, dan ia diedarkan berdasarkan jumlah transaksi yang diproses.

Bukti-kepentingan (POS) melibatkan memegang dan meletakkan token dan berdasarkan jumlah yang anda ada, anda dapat memilih blok baru.

Sumber: digitaltokens.io

Jenis DApps yang berbeza

Tidak semua DApps sama, kerana mereka boleh mempunyai pelbagai jenis fungsi dan menggunakan blockchain secara berbeza.

  • Aplikasi terdesentralisasi Jenis I adalah aplikasi yang berjalan menggunakan blockchain mereka sendiri. Bitcoin, Litecoin, dan altcoin lain yang bercabang dari kod BTC adalah contoh aplikasi desentralisasi jenis I.
  • Aplikasi terdesentralisasi Jenis II adalah aplikasi yang berjalan di blockchain aplikasi terdesentralisasi jenis I. Jenis II DApps mesti mengeluarkan token mereka sendiri untuk memberi penghargaan kepada peserta rangkaian. Sebagai contoh, Protokol Omni adalah aplikasi terdesentralisasi jenis II, serta kebanyakan dapp berdasarkan kontrak pintar yang dijalankan di atas blockchain Ethereum.
  • Aplikasi terdesentralisasi Jenis III gunakan protokol jenis II untuk mengeluarkan token yang mereka perlukan untuk berfungsi.

Perbezaan Antara DApps dan Kontrak Pintar

Banyak yang mengelirukan dapps dan kontrak pintar kerana fakta bahawa mereka mempunyai banyak persamaan ketika berfungsi, tetapi sebenarnya mereka adalah dua perkara yang terpisah.

Kontrak pintar adalah perisian yang secara automatik melaksanakan syarat yang dipersetujui oleh dua pihak atau lebih, dan mengedarkan aset digital hanya apabila semua syarat dipenuhi.

Aplikasi yang terdesentralisasi melaksanakan operasi serupa seperti kontrak pintar tetapi mempunyai dua perbezaan utama. Permohonan yang terdesentralisasi tidak mempunyai had jumlah peserta yang dapat dimilikinya. Kriteria kedua adalah bahawa aplikasi yang terdesentralisasi tidak semestinya berkaitan dengan aspek kewangan.

Kelebihan DApps

Keselamatan adalah masalah besar dalam teknologi sekarang. Oleh kerana sifat mereka yang terdesentralisasi dan penggunaan teknologi blockchain, DApps lebih selamat.

Ini kerana penggodam tidak mempunyai titik kegagalan terpusat yang boleh diserang. Kerentanan jenis ini telah dieksploitasi sebelumnya, yang menyebabkan pelanggaran data besar-besaran dan kerugian wang yang besar. DDoS, suntikan SQL, serangan XML, phishing, adalah semua jenis serangan yang memanfaatkan satu titik kegagalan aplikasi. Dengan dapps, ini bukan lagi masalah.

Kerana data yang disimpan oleh blockchain memerlukan semua nodenya untuk mengesahkan transaksi baru, satu entiti tidak dapat memanfaatkan sistem dan mengubah dapp untuk penggunaannya sendiri.

Penggodam juga harus mengubah semua blok untuk menyembunyikan perubahan data yang tersimpan dalam blockchain agar aktiviti mereka tidak dikesan.

Tidak seperti aplikasi tradisional, dapps tidak memerlukan pihak berkuasa pusat untuk membolehkan transaksi dan membuat perubahan yang diperlukan untuk fungsi platform. DApps sepenuhnya autonomi setelah dilancarkan sepenuhnya. Ini membolehkan dapps beroperasi tanpa batasan yang ditetapkan oleh faktor luaran seperti syarikat atau kerajaan.

Permohonan yang terdesentralisasi tidak dapat dikenakan jenis kawalan terpusat, yang bermaksud mereka tidak dapat ditapis atau dikendalikan oleh entiti mana pun

Contoh Dapps

Augur

Augur adalah dapp jenis II berdasarkan blockchain Ethereum yang membolehkan para peserta membuat ramalan pasaran. Ramalan tersebut dapat diubah menjadi “saham” yang kemudiannya dapat dibeli atau dijual.

SiaCoin

Sia adalah jenis I dapp, yang menggunakan blockchain untuk menawarkan platform penyimpanan yang terdesentralisasi yang memanfaatkan “kapasiti cakera keras yang tidak digunakan” di dunia. Projek ini menggunakan blockchain peribadinya sendiri.

Ini pada dasarnya adalah pasar berasaskan cloud dan blockchain untuk penyimpanan data. Platform ini menggunakan cakera keras kosong dan menawarkannya sebagai penyimpanan awan murah yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja.

Rangkaian SELAMAT

Rangkaian SAFE adalah dapp tipe III, yang berfungsi sebagai pusat data penyimpanan dan komunikasi yang terdesentralisasi. SAFE, singkatan dari Akses Selamat Untuk Semua Orang, menggunakan teknologi peer-to-peer untuk membolehkan pengguna rangkaian berkongsi kekuatan pengkomputeran mereka. Dapp menggunakan Protokol Omni (dapp tipe II yang berdasarkan pada blockchain Bitcoin) untuk mengeluarkan “Safecoin” yang membolehkan pengguna rangkaian membeli penyimpanan fail.

Kesimpulannya

DApps adalah salah satu aplikasi teknologi blockchain yang paling berguna. Semakin banyak aplikasi memasuki pasaran, wajar jika lebih banyak jenis dengan kes penggunaan baru akan muncul.

Gambar pilihan: Crypto Mudah

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me