Pertukaran MXC Merubah Masa Depan Industri Cryptocurrency Melalui Pembangunan Pematuhan

Sebelum kegelisahan di pasaran cryptocurrency yang menyaksikan Bitcoin (BTC) melepasi harga tertinggi yang pernah ada untuk menetapkan harga tertinggi sepanjang masa, $ 23,800, pada saat penulisan, tema popular muncul di ruang – kepatuhan keselamatan. Sepanjang tahun ini, beberapa pertukaran cryptocurrency di seluruh dunia seperti BitMEX telah disasarkan oleh pengawal selia kewangan kerana pematuhan peraturan dan masalah keselamatan yang buruk.

Bahagian buruk pematuhan KYC / AML

Pada awal bulan Oktober, BitMEX, platform perdagangan aset crypto, telah disaman oleh Jabatan Kehakiman A.S. dan Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi A.S. (CFTC) kerana melanggar Akta Bank Rahsia. Sejurus selepas mengesahkan semua dana pengguna selamat di bursa, aliran keluar Bitcoin yang besar diikuti pada dua minggu berikutnya dengan 46,200 BTC dan 10,600 BTC ditarik dari bursa masing-masing pada 2 Oktober dan 7 Oktober.

Setelah lama berlarutan, beberapa eksekutif kanan BitMEX termasuk Ketua Pegawai Eksekutifnya, Arthur Hayes digantung dan dipecat dari peranan mereka di bursa. Sebagai salah satu pertukaran Bitcoin terbesar, pengguna, pengawal selia, dan pihak berkuasa di seluruh dunia selalu melihat pertukaran crypto dan kepatuhan mereka terhadap keselamatan dan pematuhan peraturan.

Sama ada di Amerika Syarikat, Jepun, United Kingdom, atau pasaran aset kripto utama yang lain, konsistensi pihak berwajib terletak pada pematuhan ketat terhadap syarat KYC dan mengelakkan penyediaan pencucian wang haram dan saluran pembiayaan pengganas..

Kaedah baru untuk melihat kepatuhan

Teknologi dan inovasi akan sentiasa bergerak lebih cepat daripada undang-undang yang ada maka perlunya penyelarasan. Penyedia perkhidmatan Cryptocurrency sentiasa menginovasikan cara baru untuk membuat pasaran perdagangan dengan cara yang sesuai dengan pematuhan dalam usaha untuk menjaga diri mereka dalam ukuran pengawal selia dan membenarkan pasaran yang lebih luas untuk berdagang dan menggunakan cryptocurrency.

Contohnya, Pertukaran MXC, salah satu daripada 10 pertukaran perdagangan niaga hadapan teratas di Coingecko peringkat, terkenal dengan kepatuhan yang ketat terhadap peraturan KYC // AML global untuk memberikan pengalaman yang lancar dan lancar kepada penggunanya.

“Pematuhan dan Keselamatan adalah kunci untuk mempunyai pertukaran cryptocurrency yang stabil dan berfungsi. Ujian terbesar yang dihadapi pasaran aset kripto pada tahun 2020 bukanlah ujian pasaran tetapi bagaimana menjalankan operasi pematuhan keselamatan di seluruh dunia, ”Alex Zha, Pengarah Operasi Global di pertukaran MXC.

Dilancarkan pada tahun 2018, MXC telah memperoleh sejumlah lesen termasuk lesen MTR Estonia, lesen Perniagaan Perkhidmatan Wang AS, lesen pematuhan Australia, lesen MSB Kanada, dan lesen pematuhan Swiss. Mendapatkan lesen tempatan untuk menjalankan pematuhan operasi kripto-aset di platformnya telah membolehkan asas pasaran yang lebih luas untuk MXC Exchange di negara-negara ini.

Dengan sejumlah pengawal selia MXC Exchange, pengguna merasa selamat berdagang di platform, dengan jumlah dagangan hampir $ 1 bilion setiap hari.

Dua kacang polong: Keselamatan dan Pematuhan

Sangat sukar untuk mempunyai pertukaran cryptocurrency yang kompeten sekiranya pematuhan atau keselamatan gagal. Ini telah menjadi masalah besar dalam dunia kewangan terdesentralisasi (DeFi) yang mengamuk, di mana walaupun pertukaran terdesentralisasi (DEX) melintasi rintangan pematuhan, keamanan gagal membuat aplikasi berulang kali.

Pertukaran terpusat tidak menunjukkan prestasi yang lebih baik dengan cryptocurrency bernilai berbilion dolar dicuri dalam peretasan di bursa. Namun, beberapa pertukaran seperti Coinbase, Gate.io, dan MXC Exchange telah mengambil langkah tambahan untuk memastikan protokol keselamatan maksimum pada platform mereka. Yang terakhir ini merangkumi lima syarikat perlindungan keselamatan untuk menjamin aset pengguna – KnownSec, SlowMist Technology, Palmim Technology, Beosin, dan Chainsguard.

Sehingga kini, MXC Exchange masih belum kehilangan satu duit syiling dalam penggodaman keselamatan di platform mereka. Rekod keselamatan yang begitu mengagumkan telah menjadikan pertukaran tertinggi pada kedudukan Skor Keselamatan Siber Coingecko dengan skor keseluruhan 9.5. Ini menetapkan keselamatannya lebih tinggi daripada pertukaran terkenal seperti Binance, Huobi, Gemini, dan Coinbase Pro.

MXCImej: Kedudukan Skor Keselamatan Siber Coingecko

Untuk meningkatkan kepatuhan, keselamatan dan perkhidmatan mereka kepada pelanggan mereka, MXC Exchange juga mengumumkan kerjasama dengan BlockRating, sebuah firma yang mengkhususkan diri pada penilaian aset digital, pasukan, projek dan pertukaran. Kerjasama itu bertujuan untuk meningkatkan ketelusan dalam ekosistem crypto, sebuah pengumuman membaca.

Audit pihak ketiga

Selain mempunyai protokol keselamatan yang kuat, penyedia perkhidmatan cryptocurrency juga diminta untuk melakukan audit kod yang konsisten untuk mengetahui bug atau masalah. Audit keselamatan meningkatkan kepatuhan platform dan keselamatan keseluruhan. CertiK, sebuah firma audit kontrak pintar telah menyaksikan kenaikannya dengan peningkatan permintaan untuk perkhidmatan audit pihak ketiga di seluruh produk DeFi pada tahun 2020.

MXC Exchange mengambil peluang dengan “Copper Leakage Bonus” di SlowMist Zone, sebuah syarikat keselamatan pihak ketiga sebagai rakan auditnya. Syarikat ini mengkhususkan diri dalam perisikan ancaman dan keselamatan pencurian kripto memastikan bahawa pertukaran itu beroperasi dengan selamat sepanjang masa.

Pukulan perpisahan

Pematuhan dan keselamatan adalah tonggak pertukaran baik yang dilambangkan oleh pertumbuhan MXC Exchange yang tidak siuman. Piawaian pematuhan yang tinggi terhadap keperluan KYC / AML adalah kunci untuk mengelakkan kes pengubahan wang haram dan melanggar Akta Kerahsiaan Bank di bursa. Selain itu, pertukaran cryptocurrency mempunyai peluang yang lebih baik untuk berkembang ke pasaran tempatan lain di pelbagai negara jika mereka mengikuti standard pematuhan dan keselamatan yang tinggi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me