Dengan Judul Privasi Data, Inilah Cara Blockchain Dapat Menjaga Data Kami Selamat

Privasi data adalah topik hangat sekarang. Pengguna di Eropah akan menghabiskan beberapa minggu terakhir untuk menyaring e-mel setelah e-mel dari syarikat berusaha keras untuk terus berhubung dengan mereka berikutan mercu tanda baru Perundangan perlindungan data GDPR.

Sementara itu, sebahagian besar dunia menyedari skandal dan kontroversi di sekitar Facebook dan Cambridge Analytica.

Walaupun anda tidak mengetahui perincian kes ini, jelas bahawa Facebook dan platform besar lain sedang dalam pengawasan ketat atas penggunaan (atau penyalahgunaan) data pengguna mereka.

Acara ini adalah yang terbaru dalam sejarah panjang hubungan tegang antara pelanggan dan syarikat teknologi dalam hal privasi data.

68% orang tidak mempercayai jenama untuk mengendalikan maklumat mereka dengan tepat, dengan 63% percaya bahawa mereka harus bertanggungjawab terhadap data mereka sendiri.

Tetapi inilah masalahnya – kebanyakan orang tidak melihat berkongsi data mereka sebagai akar semua kejahatan. Sebenarnya, lebih daripada separuh daripada semua responden dalam tinjauan baru-baru ini data pemikiran sangat mustahak untuk menjalankan ekonomi.

61% orang dalam kelompok umur 18-24 tahun melihat data mereka sebagai aset, sesuatu yang dapat mereka gunakan untuk merundingkan tawaran yang lebih baik.

Jadi situasinya tidak semudah ‘orang tidak mahu berkongsi data mereka dengan syarikat’. Orang umumnya memahami bahawa data mereka adalah bahagian penting dalam ekonomi dalam talian moden, dan dapat digunakan untuk meningkatkan pengalaman mereka.

Masalahnya ialah mereka merasakan mereka tidak mempunyai kawalan dan tidak mempercayai platform dalam talian untuk menguruskan data mereka dengan bertanggungjawab dan mengingat minat mereka.

Dalam hal ini, mereka mungkin betul. Mari kita lihat bagaimana platform dalam talian menggunakan data kita.

Ekonomi data

Dalam skandal Cambridge Analytica, syarikat pihak ketiga dapat mengakses data peribadi pengguna Facebook. Maklumat ini kemudian digunakan untuk mempengaruhi kempen politik dan, akhirnya, pemilihan.

Bimbang, pasti. Tetapi dalam kebanyakan kes, perkara-perkara tidak begitu menyeramkan. Penggunaan utama – atau paling tidak rasmi – data kami oleh platform seperti Facebook dan Google adalah dalam pengiklanan.

Oleh kerana data kami banyak menunjukkan tentang perkara yang kami nikmati, ia memberitahu pengiklan apa yang kemungkinan besar akan kami beli. Google dan Facebook bekerjasama dengan syarikat iklan, menggunakan data kami untuk menolong mereka menyasarkan iklan kepada orang yang akan memberi reaksi positif (baca: klik pada iklan dan beli apa yang dijualnya).

Ini idea yang bagus, tetapi dalam model ini, syarikat iklan terpaksa melalui platform pihak ketiga ini dan bukannya berinteraksi secara langsung dengan pengguna.

Ini bermaksud iklan sering disasarkan dengan buruk, dan pelanggan berhadapan dengan banyak iklan yang tidak mereka pedulikan, untuk perkara yang mereka tidak minat beli. Suara biasa?

Masalahnya, seperti perkongsian data, kebanyakan orang tidak melihat iklan sebagai syaitan. 83% orang lebih suka mempunyai kandungan percuma dengan iklan, daripada membayar kandungan bebas iklan, menunjukkan bahawa mereka memahami pertukaran dan senang bertolak ansur dengan iklan hingga tahap tertentu.

Yang menjadi masalah orang adalah iklan yang mengganggu, menjengkelkan, dan kurang disasarkan. Mereka mahu data mereka digunakan dengan cara yang tidak hanya selamat tetapi juga menghasilkan hasil yang berguna bagi mereka dalam bentuk iklan yang bermakna dan bertoleransi.

Kunci untuk mencapai ini adalah lebih telus dan hubungan yang lebih jujur ​​dan langsung antara pengiklan dan pengguna.

Dan kunci untuk itu boleh jadi teknologi blockchain.

Menggunakan blockchain untuk menjadikan iklan lebih baik

Dalam tinjauan yang sama yang disebutkan sebelumnya, 88% responden mengatakan ketelusan sangat penting untuk membuat mereka mempercayai bagaimana data mereka digunakan dan dikumpulkan.

Itulah sebabnya blockchain boleh menjadi alat yang berguna di sini. Ia dibina untuk ketelusan, membolehkan transaksi dilakukan dengan cara yang selamat dan tidak boleh dipercayai dan meminimumkan rasuah.

Terlebih lagi, blockchain membolehkan kita membina rangkaian tanpa titik pusat. Ini menghilangkan keperluan orang tengah seperti Facebook atau Google, sehingga pengiklan dapat berinteraksi secara langsung dengan calon pelanggan mereka.

Inilah yang disukai oleh permulaan blockchain Jenis Iklan sedang melakukan. Mereka membina platform di mana pengiklan, penerbit berhubung secara langsung dan pengguna mempunyai kawalan penuh terhadap data peribadi mereka sendiri.

Daripada menyerahkan maklumat peribadi mereka di tangan syarikat teknologi pihak ketiga yang besar, pengguna dapat memutuskan pengiklan mana yang akan mengaksesnya, dan mendapat bayaran sebagai token ketika mereka melakukannya. Mereka boleh bekerjasama dengan syarikat yang sebenarnya ingin mereka dengar dan memilih untuk tidak ikut iklan daripada syarikat yang mereka tidak mahu.

Orang tengah raksasa di ruang iklan dalam talian mengaut sebahagian besar pendapatan, jadi ekosistem yang terdesentralisasi akan sangat menguntungkan penerbit dan pengiklan di ruang ini. Pada akhirnya, pengguna juga akan mendapat keuntungan kerana mereka akan dapat melihat iklan yang lebih disasarkan dan relevan.

Syarikat lain dengan model serupa adalah BAT, yang telah membina penyemak imbas mereka sendiri, yang disebut Brave, untuk membantu menjadikan iklan menjadi tempat yang lebih adil.

Model seperti ini juga membuka kemungkinan bagi pengiklan untuk menggunakan gaya iklan yang lebih “ramah” seperti chatbots dan pemberitahuan push, kerana mereka dapat membina hubungan yang lebih peribadi dengan prospek mereka dan bukannya bergantung pada iklan sepanduk yang membosankan dan mengganggu.

Oleh kerana data kami semakin banyak di bawah sorotan, kami memerlukan kaedah baru untuk menanganinya yang berfungsi untuk semua orang. Blockchain dapat membantu kami melakukannya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me