Harga Minyak WTI Gagal Memperluas Rapat Bullish – Berat Dolar Lebih Kuat!

Semasa sesi perdagangan Asia pada hari Jumaat, WTI Minyak Mentah gagal melanjutkan rentak kemenangannya yang panjang, jatuh di bawah paras $ 58.00, ketika OPEC mengurangkan ramalan permintaannya, dengan menyatakan bahawa permintaan bahan bakar di seluruh dunia untuk tahun 2021 akan pulih lebih perlahan daripada yang difikirkan sebelumnya. Sementara itu, Badan Tenaga Antarabangsa mengatakan bahawa bekalan masih melebihi permintaan di seluruh dunia, walaupun vaksin COVID-19 dapat membantu mereka pulih.

Selain itu, data Indeks Harga Pengguna (IHP) AS yang lebih lemah daripada yang dijangkakan untuk Januari yang dikeluarkan semalam menimbulkan keraguan terhadap pemulihan ekonomi di AS, dan menyumbang kepada peningkatan permintaan bahan bakar. Sentimen menurun sekitar harga minyak mentah terus diperkuat setelah Jepun memperpanjang sekatan aktiviti di sepuluh wilayah, sementara negara bagian Australia Australia juga dapat mengumumkan penutupan baru, di tengah munculnya kes varian virus. Di seberang kolam, kekuatan dolar AS yang luas juga dilihat sebagai salah satu faktor utama yang melemahkan harga minyak mentah, kerana dolar biasanya bergerak secara kebalikan ke minyak. Berbeza dengan ini, binaan yang lebih besar dari yang dijangkakan sebelumnya dalam Persediaan AS dan harapan berterusan untuk inokulasi COVID-19 telah menjadi faktor utama yang membantu mengehadkan kerugian yang lebih mendalam dalam harga minyak mentah. Sementara itu, janji Presiden Joe Biden untuk mengumumkan triliun dolar dalam langkah-langkah bantuan COVID-19 baru telah meredakan kebimbangan terhadap perlambatan ekonomi global, yang juga dapat memberi sokongan kepada minyak mentah dan membatasi kenaikannya yang menurun.

Selain itu, janji pemotongan pengeluaran Arab Saudi telah memainkan peranan utama dalam menyokong harga minyak. Pada masa ini, minyak mentah diperdagangkan pada $ 57.81, dan menyatukan dalam julat antara 57.72 dan 57.97. Dari segi data, data bekalan minyak mentah AS dari Pentadbiran Maklumat Tenaga AS (EIA) menunjukkan penarikan 6.644 juta tong untuk minggu yang berakhir pada 5 Februari, yang jauh lebih besar daripada kedua-dua binaan 985,000 tong dalam ramalan dan kenaikan 994,000 tong yang dilaporkan pada minggu sebelumnya. Data Selasa dari Institut Petroleum Amerika menunjukkan perolehan 5.821 juta tong.

Di sisi penurunan, jumlah kes virus masih tidak menunjukkan tanda-tanda melambat, yang mengakibatkan Jepun memperpanjang sekatan aktiviti di sepuluh wilayah sementara Victoria, Australia juga akan mengumumkan penutupan baru, kerana munculnya beberapa kes varian virus. Oleh itu, kesengsaraan COVID-19 membuat industri tenaga berada di bawah tekanan, yang merugikan minyak mentah yang menghasilkan lebih tinggi. Tambahan pula, panggilan telefon baru-baru ini antara presiden AS dan China telah menjadikan pertikaian lama tetap hidup dan menimbulkan semula ketakutan geopolitik, yang dilihat sebagai faktor utama yang membuat sentimen perdagangan pasaran terus tertekan dan menyumbang kepada harga minyak yang menghasilkan lebih tinggi.

Walaupun data pekerjaan AS yang rendah, dolar AS berdasarkan luas berjaya menghentikan penurunan sesi sebelumnya, berubah menjadi bullish semasa sesi Asia pada hari tersebut, kerana para peniaga lebih suka melabur dalam aset safe-haven, seperti dolar AS, di tengah suasana pasaran yang suram. Kenaikan dolar AS dilihat sebagai salah satu faktor utama yang membuat harga minyak berada di bawah tekanan, kerana USD yang lemah cenderung menjadikannya lebih murah bagi pemegang mata wang lain untuk membeli minyak mentah. Indeks Dolar AS, yang menjejaki dolar AS berbanding sekumpulan mata wang lain, diniagakan hampir 90.468.

Tambahan pula, Organisasi Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) mengatakan bahawa permintaan minyak di seluruh dunia untuk tahun 2021 akan pulih lebih perlahan daripada yang difikirkan sebelumnya. Sementara itu, Badan Tenaga Antarabangsa (IEA) mengatakan bahawa bekalan minyak masih melebihi permintaan global, yang menimbulkan keraguan terhadap pemulihan permintaan bahan bakar.

Dari sudut positifnya, janji-janji Arab Saudi, mengenai pengurangan output satu sisi, memberi sokongan kepada harga minyak mentah, dan membatasi kerugiannya. Selain itu, lebih banyak langkah rangsangan diharapkan akan diberikan oleh Presiden AS, Joe Biden, yang juga dapat membantu harga minyak.

Selanjutnya, peniaga pasaran akan terus memperhatikan bungkusan pakej bantuan AS dan kemas kini virus; Sementara itu, Sentimen Pengguna Michigan AS akan menjadi perhatian utama. Semoga berjaya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me