Bullish Bias Menyokong Harga Minyak Mentah – Risiko Sentimen dalam Main!

WTI Minyak Mentah disokong, tetapi gagal memperluas kenaikan harga pada hari sebelumnya, tetap tertekan di sekitar tahap 41.40, kerana gelombang penutupan seterusnya di seluruh dunia mengancam untuk melemahkan permintaan minyak mentah sekali lagi, yang menjaga harga minyak mentah di bawah tekanan. Izinkan saya mengingatkan anda bahawa harga minyak mentah pulih pada awal minggu, setelah Pfizer mengumumkan bahawa ia telah mencapai kadar kejayaan 92% dalam percubaannya untuk vaksin COVID-19. Harga minyak meningkat lebih jauh apabila anggota OPEC Algeria mengisyaratkan bahawa OPEC + dapat memperdalam pemotongan pengeluaran kumpulan itu pada bulan Januari.

Walaupun begitu, kenaikan harga minyak mentah adalah sementara atau tidak lama, di tengah isyarat bercampur mengenai coronavirus (COVID-19) dan keputusan pilihan raya AS, untuk tidak melupakan pandangan permintaan OPEC. Selain itu, kerugian besar dalam harga minyak mentah juga disebabkan oleh laporan terbaru yang menunjukkan bahawa pengeluaran minyak OPEC untuk bulan Oktober meningkat sebanyak 320,000 BPD, setelah berlakunya semula pengeluaran Libya. Sementara itu, kekuatan AS yang luas. dolar, yang disokong oleh sentimen pasaran bercampur, juga memainkan peranan utama dalam melemahkan harga minyak mentah, kerana harga minyak berkaitan dengan harga dolar AS secara terbalik.

Tetapi kerugian minyak mentah dibatasi oleh harapan rangsangan lebih lanjut dan vaksin koronavirus, yang agak menghidupkan harapan untuk pemulihan yang berterusan dalam permintaan tenaga global. Pada masa ini, minyak mentah diperdagangkan pada $ 41.47 dan menyatukan dalam julat antara 41.39 dan 41.67.

Bercakap mengenai negatif, kebimbangan terhadap gelombang kedua coronavirus dan ketakutan akan tindakan penutupan semula di seluruh dunia secara berterusan mengancam pemulihan permintaan minyak mentah. Harus diingat bahawa coronavirus (COVID-19) mengambil tol yang besar di AS. Berdasarkan laporan terbaru, negara ini terus melaporkan catatan kes setiap hari, dengan jumlah lebih dari 100K sehari. Pada dasarnya semua negeri Amerika menyampaikan laporan status COVID-19 yang terus merosot serta jumlah rekod kemasukan ke hospital dan kes harian melebihi 100,000 dalam beberapa hari terakhir. Akibatnya, New York telah menyatakan jam 10 malam. perintah berkurung di bar, gimnasium dan restoran, dalam usaha membendung penyebaran. Perlu disebutkan bahawa hospitalisasi COVID-19 di AS kini melebihi 60,000.

Selain AS, Eropah juga memberlakukan penutupan semula minggu lalu, yang memberi tekanan lebih lanjut pada permintaan minyak. Berdasarkan laporan terbaru, Sweden telah menyatakan penutupan sebahagian, menutup bar dan restoran untuk pertama kalinya sejak virus itu bermula. Oleh itu, sekatan penguncian dari belakang ke belakang akan memberi kesan negatif segera terhadap bahan bakar pengangkutan, kerana lebih banyak orang akan tinggal di rumah pada waktu petang.

Selain masalah virus, alasan harga minyak mentah menurun juga boleh dikaitkan dengan pergolakan AS-China yang telah lama berlanjutan, yang terus meningkat. Di sisi lain, penyambungan semula pengeluaran minyak Libya terus memicu kekhawatiran kelebihan bekalan, yang juga berperan besar dalam merongrong harga minyak mentah. Juga dinyatakan bahawa pengeluaran minyak OPEC untuk bulan Oktober meningkat sebanyak 320,000 BPD.

Selain itu, penurunan harga minyak mentah terus diperkuat setelah OPEC menurunkan ramalannya untuk pertumbuhan permintaan minyak global, menjadi 6.25 juta tong sehari (BPD) untuk 2021 dari 7 juta BPD dalam laporan Juli. OPEC menambah bahawa permintaan minyak mentah dijangka akan terhambat secara serius dari segi pengangkutan.

 

Walau bagaimanapun, sentimen perdagangan pasaran telah memancarkan isyarat campuran sejak hari bermula. Akibatnya, perdagangan campuran dapat dikaitkan dengan isyarat campuran mengenai coronavirus (COVID-19), dan kebijakan monetari global bergerak, untuk tidak melupakan keputusan pilihan raya AS. Harus diingat bahawa pengeluar vaksin terkemuka seperti Pfizer dan Moderna terus berjuang untuk mencari penawar terbaik untuk virus yang mematikan itu. Desas-desus mengenai rangsangan AS dan peningkatan selanjutnya dalam hubungan AS-Jepun di bawah kepemimpinan Demokrat juga membantu membatasi kerugian dari segi sentimen perdagangan pasaran.

Akibatnya, dolar AS yang meluas gagal melanjutkan kenaikan semalam dan mendapat tekanan jual pada hari itu, di tengah sentimen pasaran yang berisiko tinggi. Lebih-lebih lagi, kerugian dalam dolar AS juga boleh dikaitkan dengan kenaikan kadar jangkitan COVID-19 di AS dan Eropah, yang terus menimbulkan keraguan terhadap pemulihan ekonomi di AS. Walau bagaimanapun, kerugian dalam dolar AS telah menjadi faktor utama yang membantu mengehadkan kerugian dalam harga minyak mentah. Ini mendorong harga minyak lebih tinggi, kerana harga minyak berkait dengan harga dolar AS. Sementara itu, Indeks Dolar AS, yang mengesan dolar AS berbanding sekumpulan mata wang lain, jatuh ke 92.922.

.

Di sisi kenaikan, kerugian dalam harga minyak mentah ditutup lagi apabila anggota OPEC Algeria mengisyaratkan bahawa OPEC + dapat memperdalam pemotongan pengeluaran kumpulan itu pada bulan Januari. Harus diingat bahawa Menteri Tenaga Algeria Mohamed Arab mengatakan, pada hari sebelumnya, bahawa OPEC + kemungkinan akan memperpanjang pemotongan pengeluaran minyak hingga tahun 2021, atau memperdalamnya, bergantung pada keadaan pasar. Komen positif ini membantu mengehadkan kerugian minyak.

Melangkah ke depan, peniaga pasaran akan mengawasi kalendar ekonomi AS, yang menyoroti data terbaru mengenai inflasi AS dan tuntutan pengangguran. Sementara itu, kemas kini mengenai perbincangan perdagangan Brexit tidak akan kehilangan apa-apa yang penting pada hari itu. Semoga berjaya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me