Bias Bullish Menguasai Minyak Mentah – Disokong oleh Optimisme Melalui Vaksin Berpotensi!

Pada waktu perdagangan Asia Selasa, harga Minyak Mentah WTI berjaya melonjak kenaikan harga pada hari sebelumnya. Mereka mencapai tahap tertinggi sejak bulan Mac, di atas paras pertengahan $ 43,00, terutamanya disebabkan oleh optimisme yang berleluasa terhadap vaksin berpotensi untuk coronavirus yang sangat menular, yang akhirnya mendorong harapan untuk pemulihan permintaan bahan bakar dan menyumbang kepada kenaikan minyak mentah.

Selain dari itu, alasan kenaikan minyak mentah juga dapat dikaitkan dengan laporan baru yang menunjukkan bahawa peralihan presiden AS akhirnya bermula, yang menawarkan kepastian politik. Lebih-lebih lagi, sentimen sekitar minyak mentah diperbaiki lagi oleh harapan baru bahawa Organisasi Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan sekutunya akan mengekalkan sekatan pengeluaran semasa mereka. Ini cenderung untuk meredakan ketakutan berlebihan dan menaikkan harga minyak.

Sentimen pasaran yang optimis juga memainkan peranan utama dalam mendukung kenaikan harga minyak mentah yang lebih tinggi di seberang kolam. Suasana pasar yang optimis disokong oleh harapan adanya vaksin koronavirus dan perbincangan Brexit, yang telah menyumbang kepada kegagalan dolar AS yang luas untuk mendapatkan tawaran selamat, menyebabkannya turun lebih rendah pada hari itu. Pada gilirannya, ini juga memainkan peran utama dalam mendukung harga minyak mentah, kerana harga minyak secara terbalik berkaitan dengan harga dolar AS. Sebaliknya, kenaikan harga minyak mentah dapat dibatasi oleh kekhawatiran mengenai meningkatnya pandemi COVID-19, yang terus memicu ketakutan akan penutupan semula di beberapa negara. WTI Crude Oil kini diperdagangkan pada 43.50, dan menyatukan dalam julat antara 42.83 dan 43.56.

Seperti yang telah kami sebutkan, sentimen perdagangan pasaran menunjukkan prestasi positif pada hari itu, kerana penampilan saham Asia Pasifik yang menaik dan kenaikan dalam niaga hadapan saham AS cenderung untuk menonjolkan suasana risiko. Walau bagaimanapun, alasan di sebalik sentimen pasaran yang berisiko boleh dikaitkan dengan gabungan faktor – sama ada optimisme baru terhadap kemungkinan vaksin untuk coronavirus yang sangat berjangkit atau kepastian mengenai peralihan pilihan raya AS, untuk tidak melupakan perbincangan Brexit yang akan datang , semuanya telah menggemari pasaran di Wall Street baru-baru ini. Itu disaksikan selepas S&P 500 Futures meningkat melebihi 18 mata, atau 0.52% dalam sehari. Sentimen pasaran yang stabil ini memainkan peranan penting dalam menyokong harga minyak mentah yang menghasilkan lebih tinggi.

Perlu diingat bahawa pada masa ini terdapat tiga vaksin coronavirus yang dapat dilaksanakan, dengan AstraZeneca PLC (LON: NASDAQ: AZN) menambahkan calonnya kepada Pfizer Inc (NYSE: NYSE: PFE) dan Moderna Inc (NASDAQ: NASDAQ: MRNA). AS telah mengumumkan bahawa ia mungkin akan memulakan program vaksinasi pada 12 Disember. Perkembangan positif ini mengenai vaksin COVID-19 memihak kepada suasana risiko di pasaran. Di tempat lain, cetakan PMI AS yang optimis untuk bulan November memberi sokongan tambahan kepada para optimis.

Di bahagian depan, pasaran ekuiti AS telah menerima dorongan tambahan dari berita bahawa Presiden AS Donald Trump akhirnya menerima kegagalannya dalam pilihan raya baru-baru ini, dan telah memerintahkan Pentadbiran Perkhidmatan Umum untuk memulakan peralihan kuasa kepada terpilih Presiden Joe Biden. Ini telah menghasilkan kepastian politik dan meningkatkan sentimen di pasaran ekuiti. Sementara itu, perbincangan mengenai kepulangan Janet Yellen ke dewan dasar AS, kali ini sebagai Setiausaha Perbendaharaan, juga memberikan sokongan kepada pasaran ekuiti.

Akibatnya, dolar AS yang meluas gagal memperoleh daya tarikan bullish, tetap menurun pada hari itu, kerana keraguan berterusan terhadap pemulihan ekonomi global dari COVID-19. Selain itu, sentimen pasar yang berisiko, disokong oleh keyakinan terhadap vaksin yang berpotensi untuk koronavirus yang sangat menular, juga memainkan peranan utama dalam merendahkan dolar AS yang selamat. Walau bagaimanapun, kerugian dalam dolar AS telah menjadi faktor utama yang terus menutup kerugian tambahan dalam harga minyak mentah, kerana harga minyak secara kebalikannya berkaitan dengan harga dolar AS. Sementara itu, menjelang 10:02 PM ET (2:02 AM GMT), US Dollar Index, yang mengesan dolar AS berbanding sekumpulan mata wang lain, telah jatuh sebanyak 0.03%, kepada 92.487.

Di seberang lautan, kenaikan minyak mentah diperkuat oleh harapan bahawa Organisasi Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan sekutunya, sebuah kumpulan yang dipimpin oleh Rusia dan dikenal sebagai OPEC +, akan mempertahankan batasan pengeluarannya saat ini. Berita ini cenderung meredakan kebimbangan bekalan berlebihan dan menaikkan harga minyak mentah. Tambahan lagi, kemungkinan kenaikan perjanjian Brexit yang lembut juga memberi kesan kenaikan harga minyak mentah.

Sebaliknya, kenaikan minyak mentah dapat dibendung oleh ketakutan yang berlanjutan dari meningkatnya jumlah kes COVID-19 di AS, Eropah dan beberapa negara Asia yang terkenal, yang terus-menerus memicu ketakutan pembatasan baru di beberapa negara. Ini juga telah menjadi faktor utama yang terus meningkatkan kenaikan harga minyak mentah. Perlu diingat bahawa Eropah dan AS mengenakan sekatan lock-back-to-back, di tengah meningkatnya jumlah kes koronavirus.

Ke depan, peniaga pasaran akan terus memerhatikan komen dari pembuat dasar BOJ dan Rizab Persekutuan, yang cenderung melayan pelaku pasaran, di tengah-tengah kalendar data yang ringan. Secara keseluruhan, kemas kini seputar Brexit, kesengsaraan coronavirus dan berita pakej rangsangan AS tidak akan kehilangan apa-apa. Semoga berjaya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me