AUD / USD Berjaya Memperluas Keuntungan – Pedagang Menonton FOMC!

The AUD / USD memperpanjang kenaikan kenaikkan pada sesi sebelumnya, dan mengambil tawaran lebih tinggi sekitar paras tertinggi mingguan 0,7336, terutamanya disebabkan oleh sentimen pasaran yang berisiko, disokong oleh optimisme yang berterusan bahawa rawatan akan dijumpai untuk coronavirus yang sangat menular. Selain itu, optimisme perdagangan China-Amerika yang diperbaharui juga meningkatkan nada risiko pasaran, yang menyokong dolar Australia, yang dianggap sebagai mata wang risiko, dan menyumbang kepada kenaikan pasangan mata wang. Selain itu, bias penjualan dalam dolar AS yang luas, dipicu oleh keraguan terhadap pemulihan ekonomi di AS, di tengah-tengah kelewatan dalam langkah rangsangan fiskal AS, juga menyokong pasangan mata wang.

Selain itu, pasangan mata wang mendapat dorongan tambahan, terutama setelah minit mesyuarat RBA merendahkan kebimbangan terhadap kenaikan AUD. Sementara itu, data Penjualan Runcit dan Pengeluaran Perindustrian China yang optimis juga meningkatkan nada positif seputar mata wang AUD, yang juga memberikan sokongan kepada yang utama.

Pentadbiran Trump mundur dari rencananya untuk larangan import produk kapas dan tomato dari wilayah Xinjiang China, walaupun mereka mengumumkan larangan yang lebih sempit terhadap produk dari lima entiti tertentu. Di seberang kolam, Naga Naga juga memperluas cabang zaitun ke AS, dengan mengumumkan pencabutan tarif atas beberapa barang import AS. Kemajuan antara AS dan China ini diharapkan dapat meningkatkan suasana risiko.

Lebih-lebih lagi, nada risiko pasaran semakin diperkuat oleh optimisme terhadap kemungkinan vaksin dan rawatan untuk koronavirus yang sangat menular. Getaran positif ini muncul setelah pakar biosafety ketua CDC China mengesahkan bahawa orang Cina biasa akan dapat vaksin COVID-19 seawal November atau Disember, ketika ujian klinikal Fasa 3 berjalan lancar. Selain itu, Pfizer dan BioNTech juga meningkatkan harapan vaksin, dengan menyatakan bahawa mereka ingin memperluas pendaftaran calon untuk percubaan mereka.

Selanjutnya, sentimen risiko terhadap pasaran terus diperkuat setelah dikeluarkannya data pengeluaran perindustrian China yang lebih kuat dari yang dijangkakan, yang memperkuat harapan bahawa ekonomi kedua terbesar di dunia kembali normal, yang membebani dolar AS. Dari segi data, angka untuk Jualan Runcit YoY China pada bulan Ogos, berada pada 0,5%, berbanding jangkaan 0% dan sebelumnya -1,1%, dengan Output Industri YoY pada + 5,6%, dibandingkan dengan jangkaan + 5,1% dan sebelumnya + 4.8%. Sementara itu, Pelaburan Aset Tetap YoY tidak berubah, pada -0.3% berbanding unjuran -0.4% dan angka sebelumnya -1.6%. Pada masa yang sama, Pelaburan Aset Tetap Sektor Swasta China untuk Januari-Ogos turun sebanyak 2.8% YoY. Ini, pada gilirannya, menyokong dolar Australia, yang dianggap sebagai mata wang risiko, dan menyumbang kepada kenaikan pasangan mata wang.

Sebaliknya, ketidakpastian mengenai pakej fiskal yang dinanti-nantikan tetap berlaku, kerana kedua-dua pihak tidak menunjukkan petunjuk. Sementara itu, peningkatan jumlah kes COVID-19 di seluruh dunia terus menimbulkan kebimbangan mengenai prospek ekonomi global. Di bahagian depan USD, dolar AS yang luas terus berada di bawah tekanan pada hari itu, di tengah-tengah ketidakpastian mengenai rundingan seterusnya mengenai langkah-langkah rangsangan fiskal AS. Tambahan pula, nada lemah terhadap hasil bon Perbendaharaan AS, kerana sentimen pasaran yang optimis, memberikan tekanan lebih lanjut terhadap dolar AS, menyumbang kepada kenaikan pasangan itu. Sementara itu, indeks dolar AS jatuh ke 93.029, merosot lebih jauh dari paras tertinggi satu bulan pada tahap 93.664 yang disentuh pada hari Rabu lalu, dengan rendahnya minggu lalu, 92.695, dilihat sebagai sokongan segera.

Di rumah, pelepasan minit mesyuarat Reserve Bank of Australia (RBA) pada bulan September menunjukkan bahawa bank pusat tidak terganggu dengan kenaikan dolar Aussie. Namun, RBA menginginkan kadar pertukaran yang lebih rendah, yang dapat menyokong pemulihan ekonomi. Ini, pada gilirannya, meningkatkan mata wang Aussie dan memberikan sokongan kepada mata wang utama.

Sokongan dan Rintangan Harian

S1 0.7208

S2 0.7247

S3 0.7269

Titik Pangsi 0.7286

R1 0.7308

R2 0.7326

R3 0.7365

The AUD / USD pasangan terus menghadapi rintangan pada tahap 0.7344, dan crossover kenaikan pada tahap 0.7344 dapat memanjangkan bias kenaikkan harga hingga tahap 0.7412 dan 0.7450 hari ini. Di bahagian bawah, sokongan kekal pada tahap 0.7245 dan 0.7149. Bias kenaikan kelihatan dominan hari ini; namun, semua mata akan tertuju pada angka FOMC AS dan Fed Fund Rate hari ini. Semoga berjaya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me