Mengapa DeFi aka Desentralized Finance Adalah Trend Crypto Yang Harus Tahu Untuk Setiap Profesional Kewangan?

Kewangan Berpusat, dikenali sebagai DeFi, adalah satu lagi aplikasi teknologi blockchain yang mengganggu yang membolehkan lebih banyak orang di seluruh dunia mengakses perkhidmatan kewangan. Ini merujuk kepada aset digital dan kontrak pintar kewangan, protokol, dan aplikasi terdesentralisasi (DApps) yang dibina berdasarkan teknologi blockchain, lebih khusus lagi, Ethereum. Dalam blog ini, kita akan meneroka aspek berikut dari DeFi –

 • Kewangan Berpusat vs Kewangan Berpusat
 • Jenis Produk DeFi di pasaran
 • Saiz Pasaran DeFi
 • Kebaikan dan Keburukan Kewangan Terdesentralisasi
 • Masa depan pasaran DeFi

Sebab: Isu Dengan Kewangan Tradisional?

Kewangan tradisional ditandai dengan pemusatan. Ia dikendalikan oleh institusi terpusat yang memutuskan siapa yang mendapat akses ke perkhidmatan kewangan dan siapa yang tidak. Sebagai contoh, untuk memperoleh pinjaman, seseorang mesti mempunyai akaun bank dan skor kredit yang baik. Untuk memiliki akaun bank, orang tersebut harus memenuhi prosedur KYC bank. Seseorang yang tidak mempunyai dokumen KYC yang diperlukan tidak dapat membuka akaun bank, dan oleh itu tidak dapat memanfaatkan pinjaman atau mendapatkan akses ke perkhidmatan perbankan lain seperti kad kredit, pertukaran mata wang asing, akaun Demat, pembayaran dalam talian, dll..

Oleh itu, kewangan tradisional dicirikan oleh parameter ketat yang cenderung mengecualikan sebilangan besar orang, terutama di negara-negara membangun, dan melucutkan mereka untuk mengambil bahagian dalam kegiatan yang melibatkan penciptaan nilai ekonomi.

Kewangan tradisional juga pada dasarnya cacat dalam aspek lain – memang begitu berpusat, dan oleh itu, sejumlah besar kuasa terletak di tangan institusi. Kita harus mempercayai institusi ini dengan aset kita. Tetapi, krisis ekonomi tahun 2008 adalah peringatan akan hakikat bahawa kuasa berpusat adalah berisiko.

Bahkan institusi kewangan yang diatur, walaupun mereka memeriksa dengan ketat kepada siapa mereka memutuskan untuk memberikan wang, tidak salah. Sebagai contoh, bank boleh memberikan pinjaman tanpa jaminan kepada sebilangan besar orang atau syarikat yang tidak dapat membayar balik pinjaman tersebut. Dalam kes seperti itu, bank, di banyak negara, memiliki akses ke resolusi yang disebut a wang jaminan. Dengan wang jaminan, bank bermasalah diberi pelepasan dengan pembatalan hutangnya kepada pemiutang dan pendeposit. Ini menunjukkan bahawa bank dapat menggunakan wang pengguna untuk keluar dari situasi yang tertekan.

Bagaimana Defi akan membantu?

Intinya adalah bahawa masalah dengan institusi terpusat banyak, dan keperluan untuk beralih ke DeFi tidak boleh dilebih-lebihkan. DeFi, walaupun masih di tahap awal, berpotensi mengganggu. Sekiranya dibiarkan berjaya, ia boleh menggantikan banyak sistem warisan dalam kewangan. Pada masa ini, ini telah memungkinkan orang untuk mendapatkan akses ke rangkaian perkhidmatan kewangan yang lebih luas, tanpa mengira negara asal, status kewangan mereka dan parameter tradisional yang lain. Sesiapa sahaja yang mempunyai sambungan internet boleh mengakses produk DeFi yang dibina di blockchain Ethereum.

DeFi juga memberi orang alternatif untuk bergantung pada institusi kewangan tradisional dan terpusat. Oleh kerana DeFi menggunakan blockchain, pengguna berinteraksi dengan seni bina yang terdesentralisasi semasa mengakses produk DeFi. Kedua, terdapat lebih banyak ketelusan mengenai transaksi di ekosistem DeFi kerana semua transaksi direkodkan di blockchain dan tersedia untuk pemeriksaan umum. Ketiga, dana pengguna dikawal oleh kontrak pintar dan bukan syarikat.

Menurut Pek Alex, rakan pengurusan di Dragonfly Capital, dana crypto $ 100 juta,

“Tujuan DeFi adalah untuk menyusun semula sistem perbankan untuk seluruh dunia dengan cara yang terbuka dan tanpa izin ini,”

Sahil Deshpande, rakan kongsi di Bain Capital Ventures mengemukakan pandangan serupa mengenai DeFi. Dia cakap –

Aplikasi kewangan yang terdesentralisasi “dapat menjadikan sistem kewangan kita lebih telus, lebih tahan dan kurang rapuh,”

Jenis Produk DeFi

Untuk memahami DeFi secara mendalam, penting untuk memahami produknya. Satu perkara biasa antara semua produk – ia berdasarkan protokol terbuka bertenaga blockchain. Sebilangan besar produk yang ada berdasarkan pada blockchain Ethereum, kecuali produk yang ada di blockchain Bitcoin. Mari kita lihat beberapa kategori produk DeFi –

 • Pinjaman

Dalam Pinjaman, pengguna boleh meminjam satu aset dengan memberikan aset lain sebagai jaminan. Cagaran biasanya ETH, dan token yang dipinjam bergantung pada apa yang ditawarkan oleh firma. Hutang tersebut mempunyai bunga terakru yang harus dilunasi ketika bersama dengan bunga pokok.

DaiSumber: Coindirect

Pembuat, produk DeFi yang memberi pinjaman, menawarkan DAI stablecoin yang disokong USD, apabila ETH diberikan sebagai c0llateral. Nilai cagaran selalu lebih tinggi daripada nilai pinjaman untuk memastikan bahawa sekiranya tidak melunaskan pinjaman, cagaran dapat digunakan untuk menutup kerugian pemberi pinjaman. Dalam kes Pembuat, pengguna boleh meminjam hingga 66% dari nilai DAI pada cagaran yang mereka kunci.

Sekiranya nilai cagaran jatuh di bawah kadar yang ditentukan, maka pemberi pinjaman dapat mengenakan denda kepada peminjam dan bahkan mencairkan cagaran mereka di pasar terbuka. Pembuat mengenakan denda 13% jika nilai cagaran jatuh di bawah nisbah jaminan 150% dan juga menjual cagaran dengan potongan 3% di pasaran terbuka.

Memberi persaingan yang kuat kepada Maker adalah inisiatif stablecoin EOS untuk pinjaman crypto. Stabilcoin yang disokong USD, EOSDT, memanfaatkan cagaran EOS untuk menambah kecairan di pasaran. Seorang pengguna hanya dapat mengunci aset digital mereka untuk mengeluarkan EOSDT. Tahap jaminan adalah 130%, lebih rendah daripada produk pinjaman lain di pasaran.

Terdapat beberapa produk pinjaman DeFi di pasaran yang mengikuti model pinjaman yang serupa. Sebatian membolehkan pengguna membekalkan aset ke kumpulan kecairannya dan memperoleh faedah penggabungan. Dari kumpulan ini, ia meminjamkan aset kepada peminjam dengan faedah. dYdX membolehkan peminjam mengambil kedudukan panjang leverage sehingga 4x nilai cagaran mereka atau kedudukan pendek leverage sehingga 3x dari nilai cagaran mereka.

 • Derivatif

Derivatif adalah kelas lain dari produk DeFi – derivatif boleh terdiri dari token yang disokong aset hingga insurans alternatif hingga oracle desentralisasi atau protokol p2p untuk pasaran ramalan.

Sintesis

Sebagai contoh, Sintesis adalah platform terdesentralisasi yang memungkinkan penciptaan Synths – aset berdasarkan mata wang fiat, komoditi dan aset kripto. Berasaskan Ethereum Nexus Mutual membolehkan ahli mengumpulkan dan berkongsi risiko melalui alternatif insurans milik masyarakat yang disebut saling budi bicara. Augur adalah protokol p2p yang terdesentralisasi yang membolehkan pengguna membuat pasaran di sekitar hasil dari sebarang peristiwa dan bertaruh.

 • Dexes

Dexes adalah protokol terbuka, yang, daripada bergantung pada buku pesanan, menggunakan kumpulan kecairan untuk pertukaran token. Secara sederhana, mereka memudahkan pertukaran aset kripto menggunakan kontrak pintar yang diterapkan di blockchain menggunakan kumpulan kecairan. Peraturan perdagangan dikodkan ke dalam kontrak pintar yang diterapkan di blockchain Ethereum.

Tolak adalah contoh DEX yang membolehkan sesiapa sahaja membuat pasaran atau kumpulan kecairan dengan memberikan nilai ETH dan token ERC20 yang sama. Nilai tukar pada mulanya ditetapkan oleh pencipta pasaran, tetapi ia terus berubah ketika perdagangan berlaku dan kecairan satu aset dibandingkan dengan yang lain berkurang. Peluang arbitraj yang ditunjukkan oleh perubahan ini mendorong lebih banyak perdagangan.

Bancor

Bancor, seperti Uniswap, juga menggunakan kecairan gabungan dan bukannya memesan buku untuk pertukaran token. Bancor menggunakan “token pintar”, yang boleh dianggap sebagai token yang memegang nilai wang kripto lain. Dengan kata lain, token pintar menyimpan simpanan token ERC20 yang lain dan dihubungkan dengan kontrak pintar. Di bursa, token pintar digunakan secara dalaman untuk menukar dari satu aset ke aset yang lain bergantung pada rizab token.

Kyber adalah satu lagi protokol kecairan dalam rantai yang memudahkan pertukaran token dengan bantuan rizab. Pengguna dapat membuat cadangan token, yang akan wujud sebagai kontrak pintar di rangkaian Kyber. Apabila pengguna ingin menukar token, Kyber akan memeriksa semua cadangan dan menunjukkan harga terbaik.

 • Aset

Aset adalah kelas lain dari produk DeFi. Dalam kategori ini, terdapat pelbagai jenis penawaran produk – set token sebagai pelaburan, token yang disokong oleh token lain dan pengurusan aset terdesentralisasi.

Tetapkan Protokol menawarkan token yang mewakili aset pendasar lain atau sekumpulan token, misalnya, ETH dan USDT, digabungkan bersama dalam bahagian yang ditentukan. Pengguna boleh membeli TokenSet berdasarkan strategi yang berbeza – perdagangan trend, terikat jarak jauh, dan beli terus. Contohnya dalam Trend perdagangan, jika anda memegang token yang mewakili ETH dan USDT yang mengimbangi kembali mengikut purata bergerak 20 hari, maka set token anda akan menjadi 100% ETH adalah harga ETH melebihi purata bergerak 20 hari, dan ia akan mengimbangi semula ke USDT jika harga turun di bawah purata bergerak 20 hari. Proses pengimbangan semula akan diatur oleh Kontrak Pintar.

WBTC adalah token ERC20 yang disokong oleh BTC dalam 1: 1 yang boleh diperdagangkan pada DEXes yang menyokong token ERC20. Idea di sebalik menjerat Bitcoin dan Ethereum adalah untuk membawa kecairan Bitcoin yang besar ke Ethereum. Token ini membantu pengembangan kedua-dua rangkaian. Sebagai contoh, token ini membantu dalam menggunakan DEX untuk perdagangan BTC.

Protokol Melon

Protokol Melon memudahkan pengurusan aset yang terdesentralisasi. Ini memungkinkan sesiapa sahaja untuk membuat dana aset mereka sendiri yang peraturannya dikodkan ke dalam kontrak pintar, dengan itu, mengurangkan halangan masuk ke dalam pengurusan aset. Ia juga membantu pelabur menilai dana aset yang berbeza yang terdapat di rangkaian Melon dan melabur di dalamnya dengan sebahagian kecil dari kos yang mereka akan bayar kepada pengurus aset tradisional.

 • Pembayaran

Pembayaran adalah kes penggunaan kewangan desentralisasi yang menarik dengan produk yang menggunakan Bitcoin dan Ethereum blockchain. Di sektor pembayaran, produk DeFi telah berusaha menjadikan pembayaran mikro lebih efisien dan murah, sehingga meningkatkan skalabilitas rangkaian blockchain.

Rangkaian Kilat

Rangkaian Kilat adalah produk yang memfokuskan pada blockchain Bitcoin yang mendorong kecekapan dalam urus niaga yang lebih kecil dengan membawanya ke luar rangkaian. Di Lightning Network, dua atau lebih anggota rangkaian yang ingin bertransaksi boleh membuka saluran dengan mendepositkan dana. Mereka dapat melakukan seberapa banyak transaksi yang mereka inginkan tanpa melebihi jumlah dana yang disimpan. Semua urus niaga akan direkodkan di luar rantai, dan apabila saluran ditutup, keadaan lejar off-chain terbaru akan dikemas kini di blockchain.

Rantai xDAI adalah penyelesaian pembayaran dengan masa sekatan 5 saat dan bayaran gas. Ia adalah rantai sisi Ethereum yang menggunakan algoritma konsensus Proof of Autonomy (POA). Dalam algoritma konsensus POA, hanya notari awam AS yang boleh menjadi pengesah dan dikendalikan oleh Organisasi Autonomi Berpusat (DAO). Di rangkaian xDAI, token xDAI, yang disokong oleh DAI dalam nisbah 1: 1, mempunyai peranan yang sama seperti yang dilakukan ETH dalam rangkaian Ethereum.

Sambungan adalah produk DeFi lain yang berkaitan dengan pembayaran. Seperti rangkaian Lightning, ia juga menggunakan penyelesaian luar rantai untuk pembayaran mikro kos rendah yang cepat. Connect memerlukan pengguna untuk menyediakan kad Dai yang menampung dompet Ethereum. Kad Dai boleh dimuat sehingga $ 30 dengan ETH atau DAI. Pemegang kad Dai kemudian dapat mengirim pembayaran mikro kepada pengguna lain dengan kad Dai.

Sekarang, mari kita lihat bagaimana prestasi produk DeFi di pasaran.

Statistik DeFi – Seberapa Besar Pasaran Ini Pada masa ini?

DefiplusSumber: DeFiPulse.com

Menurut DeFiPulse, sejumlah $ 531 MM terkunci di pasaran DeFi ketika ini. Terdapat sejumlah 20 produk DeFi yang tergolong dalam kategori yang berbeza – Pinjaman, Derivatif, Dexes, Aset, dan Pembayaran. MakerDAO adalah produk DeFi terbesar dengan bahagian pasaran melebihi 53% dan dana bernilai $ 281.8 MM dikunci. Compound dan Synthetix adalah produk kedua dan ketiga terbesar dengan dana terkunci masing-masing bernilai $ 106.3 MM dan $ 59.7 juta.

pinjaman bolehSumber: LoanScan

PinjamanScan adalah laman web yang menunjukkan produk pinjaman teratas di dunia crypto. Compound, dYdX, Dharma, InstaDApp dan Nuo adalah antara produk DeFi terkemuka yang membolehkan pengguna crypto memperoleh minat terhadap pegangan crypto mereka.

Kebaikan dan Keburukan DeFi

Kelebihan DeFi banyak.

 • Pertama sekali, ia mendorong kemasukan kewangan kerana halangan untuk mengakses produk DeFi rendah. Orang dari seluruh dunia dapat berpartisipasi dalam menggunakan produk DeFi. Sebagai contoh, orang boleh mengakses aset DeFi tanpa memerlukan puluhan ribu dolar. Mereka boleh menukar token di DEX tanpa perlu melakukan KYC. Mereka boleh meminjam token tanpa mempunyai akaun bank.
 • Kedua, produk DeFi terdesentralisasi dan dikendalikan oleh kontrak pintar. Dengan kata lain, pihak berkuasa yang berpusat tidak mempunyai kawalan ke atas dana anda, walaupun mungkin merupakan pembangun produk. Oleh itu, pengguna dapat mengakses produk DeFi dan memasukkan wang mereka tanpa perlu mempercayai pihak berkuasa yang berpusat.
 • Ketiga, produk DeFi menyumbang kepada ekosistem crypto dengan membuat bentuk nilai baru dan memperluas kes penggunaan cryptocurrency. Oleh itu, produk DeFi membantu ekosistem crypto berkembang dan mempelbagaikan.
 • Keempat, mereka juga menyelesaikan beberapa masalah dalam ekosistem crypto. Contohnya, produk pembayaran DeFi membantu dalam membuat pembayaran mikro dengan cepat, murah dan mudah. DEX berusaha menyelesaikan masalah kecairan di pasaran crypto.
 • Akhir sekali, DeFi mendorong inovasi dalam kriptosfera. Orang boleh membuat produk mereka sendiri, yang peraturannya akan disertakan dalam kontrak pintar, dan menawarkannya kepada orang lain. Kesan rangkaian tidak hanya akan membantu dalam penggunaan produk ini tetapi juga membawa kepada penciptaan produk baru.

DeFi juga mempunyai beberapa kelemahan, beberapa di antaranya telah diperbaiki, dan ada yang lain yang tidak dapat diperbaiki.

 • Pertama, tidak semua produk mempunyai halangan masuk yang rendah. Pinjaman adalah kelas produk di mana pengguna perlu mempunyai jumlah ETH yang tinggi untuk jaminan hutang. ETH cenderung mudah dicairkan sekiranya nilai cagaran jatuh di bawah tahap tertentu.
 • Sebilangan besar produk DeFi hanya terdesentralisasi sebahagiannya kerana syarikat yang membuatnya berpusat dan mereka membuat peraturan yang ketat di sekitar produk. Namun, berita baiknya ialah syarikat-syarikat ini tidak memiliki kunci peribadi anda. Juga, dalam banyak kes, hanya satu langkah proses yang terdesentralisasi. Contohnya, jika anda memerlukan ETH untuk mengakses produk tertentu, kemungkinan anda akan membeli ETH tersebut di bursa terpusat.
 • Mengenai Kontrak Pintar, mereka tidak 100% selamat. Walaupun digunakan pada blockchain yang kuat yang hampir mustahil untuk diretas, kontrak pintar itu sendiri mungkin mempunyai bug yang dapat dieksploitasi oleh penggodam untuk menghabiskan semua dana anda. Contoh yang sangat terkenal ialah Serangan DAO.
 • Akhirnya, produk DeFi mengalami masalah yang sama seperti yang dilakukan oleh seluruh dunia crypto – kerumitan. Bagi kebanyakan orang, crypto sukar difahami, sebab itulah mereka masih belum dapat menerimanya. Perkara yang sama sekarang berlaku untuk produk DeFi – hubungannya dengan crypto, sementara di satu pihak, ia menjadikannya unik dan mengganggu, di sisi lain, ia menjadi halangan untuk penggunaan mereka.

Masa Depan DeFi

Baiklah, di sebalik semua masalah, adakah masa depan DeFi kelihatan cerah? Pasti betul! DeFi masih pada usia dini – ukurannya adalah sebahagian kecil dari ukuran pasaran crypto. Namun, ia telah mendorong minat masyarakat crypto dan ia terus berkembang – satu langkah pada satu masa. Dari $ 4 pada bulan Ogos 2017 hingga lebih dari $ 680 MM pada bulan Jun 2019, DeFi telah menunjukkan pertumbuhan yang besar hanya dalam 2 tahun. Apabila industri crypto berkembang dan memperoleh adopsi, DeFi juga cenderung melihat peningkatan nilai dengan lebih banyak peserta berpindah ke DeFi.

Sebenarnya, pergerakan DeFi sudah menambah lebih banyak rangkaian blockchain. EOS telah memantapkan dirinya sebagai pemain utama dengan EOSDT. Tron juga telah bergabung dengan gerakan DeFi, ketika mengumumkan kerjasama dengan Loom Network pada bulan September. Dengan bantuan penyelesaian Loom Network, ia akan dapat menggunakan DAI stablecoin MakerDAO di blockchain Tron.

Memandangkan perkembangan pesat dan pertumbuhan dunia DeFi, dan penerapan crypto arus perdana, kemungkinan DeFi dapat mengatasi kewangan tradisional di masa depan.

Apa pendapat anda mengenai masa depan DeFi? Adakah anda fikir ia berpotensi mengganggu, atau hanya gelembung? Kongsi pandangan anda dengan kami dalam komen di bawah!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me