Bank Swiss Tidak Bersedia Menawarkan Akaun kepada Banyak Permulaan Blockchain

iklan Phemex

Switzerland muncul sebagai pusat aktiviti ICO tahun lalu, menghasilkan sekitar CHF850 juta pada tahun 2017, menurut penyelidikan oleh Universiti Sains dan Seni Gunaan Lucerne.

Jumlahnya sangat bagus untuk negara yang ingin menjadikan dirinya sebagai ‘Crypto Valley’, tetapi ini telah menakutkan bank-bank Switzerland dari persembahan perkhidmatan kepada syarikat titik sentuh ICO kerana banyak yang menipu. Tetapi setelah campur tangan penting oleh menteri kewangan Switzerland, Swiss Bankers Association (SBA) kini menangani kebuntuan.

Tumbuh pelaku ICO untuk norma perbankan

Pasaran ICO ‘wild west’ telah dipenuhi dengan kes penipuan, penipuan dan skim Ponzi yang berprofil tinggi. Tinjauan 50 bank Switzerland baru-baru ini oleh firma audit KPMG juga melihat 60% nama bitcoin & co sebagai sumber kemungkinan peningkatan penipuan kewangan. Ini telah membuat bank-bank Swiss ragu-ragu yang sekarang kelihatan takut dengan risiko reputasi yang berkaitan dengan dunia kripto dan ingin menekan perniagaan baru ini, yang mungkin berubah menjadi penipuan, dengan melarang mereka perkhidmatan kewangan asas.

Dalam blog bertulis, ahli lembaga pengarah BAS Luzius Meisser berkata:

“Mendapatkan akaun bank terdengar mudah, tetapi untuk permulaan kripto, tidak. Sebilangan besar bank Switzerland enggan menjalin hubungan perniagaan dengan mana-mana entiti yang mempunyai ‘Bitcoin’ atas namanya atau berkaitan dengan cryptocurrency atau teknologi blockchain. “

Dia juga menambah bahawa di sebalik semua pernyataan umum mereka untuk menyokong inovasi dan blockchain, bank-bank Switzerland sejauh ini tidak menghasilkan banyak nilai dengan perniagaan kripto dan dengan itu telah menghindari untuk bergaul dengan mereka.

Baca juga: Blockchain Tidak Dapat Memenuhi Permintaan Tinggi Infrastruktur Pasaran Kewangan- Bank Pusat Belanda

Imej Switzerland sebagai negara kripto semakin terhambat

Guido Schmitz-Krummacher, mantan pengarah yayasan Tezos percaya bahawa strategi bank bank yang baru memulakan kelaparan ini mirip dengan membunuh angsa yang meletakkan telur emas.

Kanton Zug, salah satu dari 26 kanton Switzerland telah menjadi pusat perbincangan kerana telah melaburkan banyak usaha untuk membina reputasinya sebagai hab blockchain global ‘Crypto Valley’. Usaha negatif bank ini, untuk memutuskan perniagaan kripto, perlahan-lahan mulai memfitnah imej Zug dan juga Switzerland. Dia juga percaya bahawa ini juga mengambil projek dari Switzerland ke banyak negara koperasi crypto, menjadikan Switzerland kehilangan kelebihan daya saingnya dibandingkan yang lain.

“Saya sudah melihat projek memilih Singapura, Malta dan Gibraltar kerana mereka tidak dapat memperoleh akaun bank di Switzerland. Mereka akan diikuti oleh projek-projek yang sudah didirikan di Switzerland kecuali bank dan ahli politik menangani topik ini, ”

kata Schmitz-Krummacher,

Terdapat usaha dari beberapa menteri dan mantan pengawal selia tetapi masih belum dapat meyakinkan bank. Pada bulan Januari, Menteri Ekonomi Johann Schneider-Ammann menetapkan impiannya untuk “Crypto Nation” Switzerland. Menteri Kewangan Maurer, juga peminat blockchain, baru-baru ini mengumpulkan tenaga kerja yang terdiri daripada SBA, pengatur kewangan, bank pusat dan pemukul besar lainnya.

Usaha yang dijalankan oleh SBA

Sekiranya media tertentu dipercaya, bertindak balas terhadap tekanan yang dibuat oleh pelbagai lapisan peminat crypto dan campur tangan Menteri Kewangan, SBA, pada gilirannya, telah menubuhkan pasukan tugasnya sendiri, mengakui bahawa akaun perniagaan adalah perkhidmatan infrastruktur yang penting. Ia juga menyatakan bahawa bank pada masa ini ragu-ragu untuk membuka akaun perniagaan untuk syarikat yang mempunyai titik sentuh tertentu kepada ICO dan cryptocurrency kerana risiko seperti penipuan atau pengubahan wang haram.

Oleh kerana SBA mengaku sedang mencari jalan penyelesaian untuk menghubungkan organisasi kewangan tradisional dan dunia kripto baru, segelintir bank sedang bersiap sedia untuk menawarkan perkhidmatan kepada beberapa syarikat crypto yang dipilih sendiri. Ini termasuk Neuchâtel Cantonal Bank, Neue Helvetische Bank dan baru-baru ini Hypothekarbank Lenzburg.

Usaha dihargai tetapi industri mencari hasil dan jika masalah ini tidak dapat diselesaikan Switzerland akan kalah dengan hab Crypto lain yang bekerja dengan pantas.

Adakah Switzerland dapat meyakinkan bank untuk menyokong perniagaan crypto? Adakah ia dapat membuat peraturan yang dapat menghilangkan penipuan ICO dan membantu bank mendapatkan kembali kepercayaan? Beritahu kami pandangan anda tentang perkara yang sama   

Untuk mengikuti kemas kini DeFi dalam masa nyata, lihat suapan berita DeFi kami Di sini.

PerdanaXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me