Menghilangkan Semua Mitos dan FUD Mengenai Perbelanjaan dan Inflasi Bitcoin

iklan Phemex

Tidak !! Bitcoin “DOUBLE-SPEND” Tidak Pernah Terjadi !! Blockchain Bitcoin berfungsi seperti biasa dan tepat seperti mestinya !! Baiklah, untuk melihat intinya, mari kita lihat peristiwa-peristiwa dalam beberapa hari kebelakangan ini dan bina semula secara berurutan. Harga Bitcoin (BTC) telah diperbetulkan dengan ketara dalam tiga / empat hari terakhir sambil turun sedikit di bawah tahap $ 30,000 beberapa jam yang lalu. Namun, BTC kini telah mundur dan kini diperdagangkan pada tahap $ 30,440 dengan kapitalisasi pasaran $ 569 bilion.

Apa yang dimaksudkan dengan Bitcoin Double-Spend FUD?

Seperti yang telah kami laporkan, sejak beberapa hari terakhir, terdapat banyak pengumpulan BTC institusi oleh Grayscale. Sebaliknya, pedagang memutuskan untuk memegang Bitcoin HOLDing dengan lonjakan serentak dalam akaun ikan paus. Sekiranya ini bukan tanda-tanda kenaikkan harga, penawaran BTC di bursa menurun ke tahap terendah dalam beberapa tahun.

Tetapi mengapa harga Bitcoin jatuh terus? Baiklah, terdapat FUD yang melayari perbelanjaan berganda dan inflasi Bitcoin. Oleh itu, Bitmex Research melaporkan “percubaan berbelanja dua kali” Bitcoin yang mendorong semua FUD di pasaran. Ini cukup untuk menimbulkan kegilaan dan membawa kepada penjualan di kalangan pelabur.

Tetapi personaliti popular dari ruang cryptocurrency: Penginjil Bitcoin Andreas Antonopoulos dan CEO CoinMetrics Lucas Nazzi telah mengeluarkan penjelasan yang sama dan adil mengenai perkara yang sama. Mari kita lihat apa yang sebenarnya berlaku.

  • Pada 18 Januari, seorang pengguna menyiarkan transaksi dengan bayaran yang rendah dan penambang membiarkannya tidak tersentuh kerana mereka mempunyai peluang yang lebih menguntungkan. Dalam kes seperti itu, penyiar mempunyai dua pilihan 1) menunggu bayaran turun 2) kenaikan yuran dengan memberitahu penambang.
  • Sekarang dalam hal transaksi yang sudah disiarkan, pengguna dapat meningkatkan biaya dengan transaksi RBF (Replace-by-Fee). RBF hanyalah salinan transaksi asal tetapi dengan bayaran yang lebih tinggi dan arahan eksplisit untuk memproses transaksi baru.
  • Oleh itu, apabila pelombong tidak bertindak balas terhadap transaksi siaran asal, pada keesokan harinya pada 19, pengguna mengeluarkan RBF pertama tetapi hanya dengan kenaikan yuran kecil. Pelombong sekali lagi tidak mengendahkannya dan transaksi itu tersekat lagi. Oleh itu, setelah beberapa jam, penyiar mengeluarkan RBF kedua dengan bayaran yang cukup tinggi.
  • Oleh itu, penyiar asal mengeluarkan tiga transaksi secara keseluruhan: 1) 18 Dis 22:11 UTC (1 sat / b) 2) 19 Disember 21:22 UTC (9.4 sat / b) 3) 20 Dis 00:32 UTC (14.3 sat / b)
  • Seperti yang dijelaskan oleh Lucas Nazzi: “Sekitar jam 1:18 pagi, blockchain terbahagi kepada 2 versi, yang merupakan kejadian biasa; bahagian asas bagaimana Bitcoin berfungsi. Apabila ini berlaku (1+ kali sebulan), pelombong perlu berkumpul pada satu versi acara, yang selalunya memakan masa sekitar 1 blok, atau 10 minit “.
  • Menariknya, pada saat pengguna mengeluarkan RBF kedua (iaitu urus niaga ketiga), yuran penambang turun dan rantaiannya sudah berpisah. Apa yang berlaku ialah seorang pelombong memilih transaksi pertama dengan bayaran yang lebih rendah dan pelombong lain memilih yang ketiga. Perhatikan bahawa RBF adalah pilihan dan mereka memberikan penambang untuk memilih urus niaga pilihan mereka. Dalam kes ini, ia kelihatan seperti inflasi bitcoin alias “perbelanjaan berganda” Bitcoin. Namun, ini adalah peristiwa yang sangat biasa.
  • Rangkaian ini berpecah untuk satu blok, yang normal, namun hanya penambang yang menerima transaksi dengan bayaran yang lebih rendah akhirnya memenangi perjanjian tersebut. Jadi walaupun terdapat versi yang berbeza dari transaksi yang sama, hanya 1 yang diterima akhirnya. Sekali lagi, semua penghargaan kepada Lucas sekali lagi atas penjelasan yang luar biasa ini.

Seperti yang dikatakan oleh Andreas Antonopolous, ini telah dijelaskan dengan tepat dalam Alkitab Bitcoin alias buku putih Satoshi.

Ini dijelaskan dalam kertas putih Satoshi di halaman 8. Sebenarnya, ia adalah satu-satunya persamaan matematik dalam makalah dan ia menerangkan kebarangkalian penurunan organisasi semula, yang menunjukkan mengapa "6 pengesahan", walaupun dipilih secara sewenang-wenang adalah asas yang baik untuk mempertimbangkan transaksi yang diselesaikan

14 /

– Andreas M. Antonopoulos (@aantonop) 21 Januari 2021

Menariknya, beberapa penerbitan yang salah menggambarkan keseluruhan acara telah berusaha menyalahkan BitMex kerana melaporkan “percubaan berbelanja dua kali” Bitcoin. BitMex telah mengeluarkan penjelasan dan merangkum semua transacton.

Mengenai * kemungkinan * perbelanjaan berganda Bitcoin semalam, yang diselesaikan setelah satu blok, kami telah meringkaskan urus niaga dalam gambar di bawah, supaya anda dapat menentukan sendiri apa yang mungkin berlaku

Gambar diubah suai dari kerja oleh @ 0xB10C https://t.co/V56scTQw5Q pic.twitter.com/W2lPYGZxvb

– Penyelidikan BitMEX (@BitMEXResearch) 21 Januari 2021

Andreas Antonopoulos telah datang untuk menyelamatkan BitMex membantah mereka yang menyalahkan platform kerana melaporkan kisah tersebut. Dia menulis:

“BitMEX melaporkan percubaan berbelanja ganda Bitcoin dengan betul dengan alat pemantauan yang berguna. Wartawan yang tidak bertanggungjawab mengambilnya dan menambah maklumat yang salah. Ini bukan di BitMex, berhenti menembak utusan yang tidak bersalah. “

Untuk mengikuti kemas kini DeFi dalam masa nyata, lihat suapan berita DeFi kami Di sini.

PerdanaXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me