Hoe Cartesi de schaalproblemen van Ethereum kan verlichten

advertentie Phemex

Er is meer dan één manier om een ​​blockchain te schalen. In feite zijn er tientallen, elk met zijn voordelen en afwegingen in termen van privacy, beveiliging, afwikkeling en verlaging van vergoedingen. Het onderwerp blockchain-schaalvergroting kwam in 2017 in gesprek, toen het Bitcoin-netwerk zwaar overbelast was en Bitcoin Cash afsplitste als een groter blokalternatief. In de afgelopen 12 maanden is over schaalvergroting echter bijna uitsluitend gedebatteerd in de context van Ethereum, wiens populariteit het heeft doen bezwijken onder hetzelfde lot als Bitcoin drie jaar eerder deed..

De defi-explosie van 2020, het toegenomen volume van stablecoin, opbrengstlandbouw, ponzi-games en gas-hongerige slimme contracten hebben allemaal hun tol geëist van Ethereum, waardoor de mempool vol is en transacties in de honderden gwei terechtkomen tijdens de September piek. Ethereum opschalen zodat het meer transacties per seconde (tps) kan verwerken en tegen lagere kosten, is een complexe en veelzijdige uitdaging die jaren in beslag zal nemen. De veel geroemde netwerkupgrade naar ETH 2.0 is nog maanden weg, zo niet langer. In het hier en nu gelooft één project dat het een manier heeft gevonden om de druk op Ethereum te verlichten. Maar om dat te bereiken, moet Cartesi de volgende golf dApp-ontwikkelaars binnenhalen.

Het probleem met slimme contracten

Slimme contracten zijn de code die Ethereum samenbindt. Hun zelfuitvoerende code automatiseert een breed scala aan taken die ooit handmatig werden uitgevoerd, van het afwikkelen van verzekeringsclaims tot het uitbetalen van weddenschappen. Slimme contracten maken Ethereum, Ethereum – en EOS, EOS trouwens. Zonder deze mogelijkheid zouden blockchains van de tweede en derde generatie domme netwerken zijn, die in staat zijn tot niets geavanceerder dan het peer-to-peer routeren van betalingen.

Met slimme contracten, met name die op Ethereum, brengt de implementatie en interactie met hen kosten met zich mee die evenredig zijn aan de hoeveelheid berekeningen die ermee gemoeid zijn. Hoe meer werk het contract aan de keten moet uitvoeren, zoals het uitvoeren van meerdere zoekopdrachten of transacties binnen één blok, hoe meer u betaalt. En hoewel het gebruikers zijn die in ETH betalen om te communiceren met het slimme contract in kwestie, zijn het de ontwikkelaars die moeten betalen om het op het mainnet te implementeren. Deze zomer zijn de kosten voor het implementeren van een standaard ERC20-contract gestegen tot meer dan 1 ETH, waardoor veel potentiële ontwikkelaars uit de markt worden geprijsd.

Cartesi wil dingen van de ketting halen

De oplossing van Cartesi voor het schaalprobleem van Ethereum – en ook voor dat van andere blockchains, mochten ze vergelijkbare congestie bereiken – is om het grootste deel van de berekening uit de keten te halen. Het idee is dat dApp-ontwikkelaars het grootste deel van de verwerking kunnen laten plaatsvinden buiten het Ethereum-netwerk, waarbij alleen het uiteindelijke resultaat van de berekening op de hoofdketen wordt uitgezonden..

Om dit te behalen, Cartesi heeft twee producten ontwikkeld. De eerste, Descartes, is een SDK waarmee ontwikkelaars slimme contracten kunnen coderen met behulp van reguliere software in plaats van Solidity – Linux om precies te zijn. Dit maakt het gemakkelijker voor ontwikkelaars die niet zijn opgegroeid in de loopgraven van Ethereum om applicaties te implementeren die werken met een bekende programmeertaal.

Het tweede product, Noether, is een sidechain voor tijdelijke gegevensopslag. Het is speciaal ontworpen voor Cartesi dApps die op Ethereum zullen draaien. Veel van de gegevens die worden gebruikt bij interactie met apps, of ze nu gedecentraliseerd of conventioneel zijn, hoeven niet permanent te worden opgeslagen. Noether zal op verzoek goedkope gegevensopslag beschikbaar stellen aan dApp-ontwikkelaars, en met een hoge doorvoer.

Van de twee producten is het Decartes, met zijn vermogen om dApp-logica verwerkbaar te maken binnen een echt, offchain-besturingssysteem, dat de potentie heeft om de slimme contractkosten te verlagen. Het is echter Noether die ontwikkelaars zal overtuigen om dApps in te zetten met Cartesi, in de wetenschap dat ze niet zullen worden verlamd door stijgende opslagkosten of transactieknelpunten..

De toekomst is sneller

De toekomst van Ethereum, en van vergelijkbare slimme contractketens, is een snellere toekomst waarin waarde vrijwel onmiddellijk, op schaal en tegen extreem lage kosten kan worden overgedragen. Dit zal worden bereikt door de implementatie van een reeks schaaloplossingen, zowel op protocol als op niveau en in laag 2.

Toen Segwit in 2017 werd geïntroduceerd in het Bitcoin-netwerk, verminderde het de omvang van BTC-transacties, verlaagde het de kosten en kon er meer tx per blok worden verwerkt. Het zijn echter de daaropvolgende upgrades die Segwit mogelijk maakt, zoals Schnorr-handtekeningen, die op de lange termijn meer zullen doen voor onchain-schaalbaarheid en privacy.

Het is een soortgelijk verhaal met Ethereum. Zelfs voordat ETH 2.0 wordt gelanceerd, komen er meerdere schaaloplossingen op de markt, die de netwerkcongestie voor alle gebruikers helpen verminderen. Sidechains, zk-rollups, Plasma, xDai, en het dApp-hosting-framework van Cartesi zullen allemaal een belangrijke rol spelen om dit te bereiken. Hoewel er op dit moment geen enkele schaaloplossing is die Ethereum kan repareren, zijn de tools aanwezig om de eisen die aan de hoofdketen worden gesteld te verlichten. Als Cartesi meer ontwikkelaars kan overtuigen om op zijn dApp-framework te bouwen en hun berekeningen offchain uit te voeren, zal het niet alleen de ontwikkelaars een plezier doen – het zal de hele Ethereum-gemeenschap helpen..

Bekijk onze DeFi-nieuwsfeed om de DeFi-updates in realtime bij te houden Hier.

PrimeXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me